Do Prahy se stěhují noví obyvatelé, stejný počet odchází - za dostupným bydlením do středních Čech

Do Prahy neustále přibývají noví obyvatelé. Za 1. čtvrtletí jich bylo o něco málo přes 10 tisíc. Zároveň se ale skoro stejný počet odstěhoval, nejvíce asi do středních Čech. S ohledem na relativně malý přirozený přírůstek to znamená, že se za první tři měsíce roku počet obyvatel hlavního města zvýšil jen o 550. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ČSÚ o pohybu obyvatelstva. Trend opouštění města a stěhování se za jeho hranice s následným každodenním dojížděním ale pro město není zdravý. 

Praha by proto měla hledat cesty, jak nastartovat výstavbu. Hlavním důvodem, proč lidé v Praze nezůstávají, je totiž zhoršující se dostupnost bydlení. Průměrný Pražan za průměrný nový byt o výměře 70 m2 dnes musí utratit svou roční hrubou mzdu za 14,6 roku, jak nedávno ukázal CG-Index. 

Je třeba si přitom uvědomit, že ČSÚ eviduje stále jen trvale přihlášené k pobytu. Další tisíce lidí, kteří do Prahy přicházejí, nemají šanci získat trvalé bydlení a stěhují se většinou do podnájmů. Je ale statistika nezaznamenává. Navíc v případě dostupnějšího bydlení v Praze by počet těch, kdo město opouští, byl nepochybně výrazně nižší. Desítky tisíc přistěhovaných nových obyvatel ročně bydlení zkrátka potřebuje, o tom není pochyb.

Vloni se do Prahy podle oficiálních statistik přistěhovalo více než 40 tisíc obyvatel. Další více než tři tisíce tvoří tzv. přirozený přírůstek – v Praze se totiž více nových obyvatel narodí, než jich zemře. Celkem tak Praha získala loni 43,5 tisíce nových obyvatel. Na druhou stranu téměř 29,5 tisíce těch dosavadních obyvatel se rozhodlo hledat si nové bydlení jinde. Velká část z nich směřuje do středních Čech, které rekordně rostou. A důvodem je samozřejmě nemožnost získat nový byt v hlavním městě – tedy oněch 14,6 ročních platů na které přijde průměrný byt. 

Velká část z nich ale Prahu neopouští natrvalo. V Praze i nadále pracují, což při bydlení ve Středočeském kraji znamená každodenní dojíždění. A to Praze radost jistě nedělá. I když kolabující dopravu po ránu na příjezdech do Prahy a odpoledne cestou ven z města, již Pražané začali brát jako standard.

 

Michaela Tomášková výkonná ředitelka Central Group, a.s.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality