Letenky pro děti: jak výrazně ušetřit a využít výhody

Sezóna letních dovolených je za dveřmi. Pokud se chystáte na dovolenou letecky s malými dětmi, není vždy nutné pořizovat jim letenku za plnou cenu. Letecké společnosti většinou nabízí zvýhodněné tarify, které se liší podle věku dítěte. Za jakých podmínek lze tyto výhody uplatnit?

„Děti se v letecké přepravě standardně rozdělují do dvou věkových kategorií, ale podmínky jednotlivých leteckých společností se mohou lišit. Při nákupu letenky je proto důležité přečíst si informace u konkrétního dopravce,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

Děti do dvou let

Děti do 2 let mohou cestovat na klíně dospělých nebo na vlastním sedadle. Dítě na klíně většinou cestuje s velkou slevou. Například u ČSA za dítě zpravidla zaplatíte pouze 10 % ceny z použitelného tarifu. Za příplatek ale můžete své ratolesti samostatné sedadlo přikoupit nebo může sedět ve vlastní autosedačce certifikované pro použití v letadle. Některé letecké společnosti již povinnost cestovat v dětské sedačce zavedly, týká se to zejména letů do Dubaje.

Děti od dvou do 12 let

Ty už musí mít svoje sedadlo a platí pro ně stejné podmínky jako pro dospělé. Letecké společnosti pro ně často nabízejí speciální dětské tarify, většinou se slevou v rozmezí 25–50 %. Děti v této věkové kategorii mají  nárok na přepravu standardního zavazadla. Na palubě dostanou stejné jídlo jako dospělí, někdy mohou mít speciální občerstvení, tzv. children meal. V letadle sedí děti vedle rodičů.

Jaká je věková hranice, kdy může dítě letět bez doprovodu?

Může se stát, že nemáte na výběr a potřebujete dítě přepravit letadlem třeba na jazykový kurz do zahraničí. Letušky a personál se o něj postarají od vašeho předání až po převzetí v cíli. Služba Nedoprovázené dítě je určena pro věkovou kategorii 5–11 let. Děti do 5 let samy cestovat nesmějí.  Některé letecké společnosti však zvyšují limit věku dítěte, které může samo cestovat. „Zatímco v minulých letech mohly děti od 12 let cestovat bez problémů, nyní se často věková hranice posouvá na 14 až 16 let věku dítěte,“ říká Kristýna Hrůšová, Manager Study.cz. I v tomto případě je tedy nezbytné přečíst si podmínky konkrétního dopravce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky