Ovocné sady v Česku mizí, situace je kritická i podle odborníků

TNBiz, 15.7.2019
A nové se podle zemědělců vysadit nevyplatí

Od roku 2012 v Česku zmizela třetina půdy určená k pěstování ovoce. Jde o největší úbytek v rámci evropských zemí, které ovoce produkují. Většinu ho tak Česko musí dovážet, především z Polska. Zemědělci tvrdí, že se jim ovoce nevyplatí kvůli nízkým výkupním cenám velkých obchodů pěstovat. Navíc prý chybí brigádníci, kteří by pak plody sklízeli.

Sklizeň ovoce je v plném proudu. Pěstuje se na osmi tisících hektarech v celé zemi, jenže rok od roku je tahle plocha menší a menší. "Začínali jsme třešněmi, teď děláme meruňky, potom budou jablka," vypočítal brigádník Oldřich Švanda.

Od roku 2012 ale Česko přišlo o třetinu půdy určené k pěstování ovoce"Situace v ovocnářství je kritická. Předpokládáme v horizontu dalších dvou let pokles zhruba o tři tisíce hektarů ovocných sadů," vysvětlil Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Například v obci Klapý na Litoměřicku se plocha ovocných sadů zmenšila o přibližně 50 procent. "Likvidovali jsme část sadů. Důvod je ten, že většina starých sadů je na konci životnosti, jsou někde třicetileté," uvedl Otakar Šašek, předseda zemědělského družstva Klapý.

A nové se podle zemědělců vysadit nevyplatí. Velké obchody prý ovoce vykupují za tak nízké ceny, že je pro ně pěstování prodělečné. Navíc chybí lidé, kteří by ovoce sklidili. "Pokud bychom měli být při sklizních závislí pouze na našich kmenových pracovnících nebo na brigádách, tak bychom to ovoce ani nesklidili," doplnil Šašek.

Dvě třetiny roční spotřeby ovoce totiž musíme dovážet, především z Polska. Štědré státní dotace tam umožňují pěstovat ovoce velmi levně.

"Klesá rentabilita pěstování ovoce, v letech 2010 a 2012 byly hluboce podprůměrné sklizně kvůli nepřízni počasí. V roce 2015 sklizeň postihlo sucho a v letech 2016 a 2017 mrazy," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Do roku 2030 si ministerstvo dalo za cíl plochu pro pěstování ovoce zdvojnásobit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy