Horko mění realitní preference: byty s terasami nebo balkony jdou na dračku

Balkon, nebo terasa zhodnocuje byt Horko a sucho, které v létě dělá z českých a moravských měst často ne zrovna příjemné místo k životu, logicky mění preference při hledání bydlení. Podle údajů největšího portálu pro prodej nemovitostí svépomocí Bezrealitky.cz se skokově zvýšil zájem o byty s terasami nebo balkony. Zatímco ještě dva roky zpátky byla terasa často považována za zbytný luxus, dnes jsou za její metry lidé ochotní připlatit – často i desítku tisíc korun za metr. Mnoho bytů se tak dostává do vyšší cenové hladiny, přestože tomu neodpovídá jejich technický stav nebo lokalita. Podle odborníků bude tento parametr hrát v budoucnu stále vyšší roli.

Potvrzuje to nejen až dvojnásobné množství reakcí na inzeráty „chladných“ domů a bytů, ale také ceny, za které majitelé takových byt prodají. Domy a byty, které mají balkon, terasu, francouzská okna umožňující větrání nebo domácí klimatizaci se dnes prodávají v přepočtu na metry o 10 – 25 % dráž než totožný byt bez nich. V některých případech dokonce díky tomu byt vstoupí do prémiové kategorie a může si dovolit ucházet se o výrazně movitější zájemce. Zaškrtávání filtru zájemci o bydlení, který vyhledává nemovitosti s balkony či terasou, narostlo na Bezrealitky za poslední tři měsíce dokonce pětkrát.

A majitelé jdou tomuto trendu naproti. Na přední místa v popisech domů a bytů se dostávají informace o možnosti udržovat v bytě příjemné klima i v čase letních veder. Výrazně častěji upozorňují například na izolaci a materiál obvodových zdí, kvalitní cirkulaci vzduchu okny v bytě, vybavení bytu klimatizací, ale také vzrostlé stromy v ulici, dostupnost zeleně, případně vodní plochy a toky v bezprostředním okolí. Ke slovu se díky vedrům dostávají i severně orientované byty, které se dlouhodobě prodávají levněji.

"Až skokový nárůst zájmu o městské nemovitosti s otevřenými bytovými plochami, jako jsou balkony, lodžie nebo terasy můžeme ostatně demonstrovat na nabídce dvou zcela srovnatelných bytů v totožném domě, které jejich majitelé prodávali přes Bezrealitky," uvádí Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. "Zatímco byt bez terasy se prodal za 55 tisíc korun za metr, byt stejné dispozice i metráže, avšak s terasou, za 63 tisíc korun za metr."

Podle Meyera budou trendy spojené se změnami klimatu sílit a mohou výrazně zamíchat v preferencích zájemců o bydlení. Přizpůsobí se mu také developeři, kteří budou stále častěji řešit přirozenou cirkulaci vzduchu při rekonstrukcích nebo novostavbách. Úprav by se mohly dočkat třeba panelová sídliště, která byla v minulosti necitlivě upravována – například redukcí zeleně na úkor parkovacích míst. I to do budoucna zvedne cenu místních bytů.

"Pokud by například panelová sídliště z padesátých a šedesátých let byla zrekonstruována či dostavěna v duchu původních návrhů, nabídnou z klimatického pohledu často komfortnější bydlení než novostavby, přestože byty se zde dnes prodávají často pod cenovým průměrem,“ zakončuje Meyer. "I proto se troufám domnívat, že právě majitelé bytů na sídlištích v krajských městech na změnách klimatu v budoucna vydělají nejvíce."



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality