Vakcín proti chřipce bude letos dostatek a budou účinnější

Svaz zdravotních pojišťoven ČR ověřil u dodavatelů chřipkových vakcín jejich dostupnost. Pro chřipkovou sezónu jich zvládnou dovézt potřebných 600–650 tisíc. Cena za dávku zůstane přibližně 250 korun, půjde zároveň o vakcínu účinnou proti čtyřem kmenům namísto dřívějších tří. 

„V letech 2017 a 2018 se dovážely především trivakcíny, a s objednáváním a distribucí byly někdy obtíže. Pro letošní rok nás výrobci vakcín Sanofi Pasteur a Mylan ujistili, že potřebné množství mohou do ČR přivézt a tetravakcíny budou v potřebném období k dispozici. Pozitivní je zároveň to, že nová účinnější vakcína bude mít díky úspěšné dohodě s výrobci stejnou cenu za dávku jako v minulých letech, tedy 250 korun,“ řekl prezident SZP ČR Ladislav Friedrich.

Celkové potřebné množství dávek pro Českou republiku je 600 až 650 tisíc dávek. Toto množství dávek dlouhodobě pokrývá v ČR potřebu očkovat potřebné skupiny nemocných s chronickým onemocněním či jinou indikací i zájemce ostatní, dle zkušeností z předchozích let.

Do ČR bude dovezena tzv. tetravakcína, tj. očkovací látka obsahující 4 kmeny chřipky. Obecně tato vakcína má vyšší účinnost než vakcína s menším počtem chřipkových kmenů. V předchozím roce byla dostupná i vakcína se třemi kmeny, ta již však nebude pro nadcházející sezónu dovezena.

Vakcíny se začnou do ČR dovážet v první polovině září 2019, lékaři mohou u distributorů vakcíny objednávat již nyní.

•••

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v České republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro cca 4,7 mil. pojištěnců.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy