Nových bytů v Praze stále není dost, ceny již rostou pomaleji

Zájemci o levnější bydlení v Praze se zatím příliš těšit nemohou, byť zveřejněné statistiky Central Group, Trigemy a Skanska Reality poprvé po čtyřech letech stabilního růstu zaznamenaly pokles. Nenarazily tedy už pražské ceny nových bytů na magickou hranici 100 tisíc korun za m2? A nezlomí se konečně nepříznivý cenový trend, který poslední roky neúprosně ukazoval vyšší a vyšší hodnoty? Obávám se, že nikoli.

Důvod je nasnadě. Bytů na trhu je totiž stále velmi málo. A čeho je málo, to je zkrátka drahé. A do budoucna se to zřejmě jen tak nezmění. Zveřejněná data ČSÚ ukazují, že počet nově povolených bytů za pololetí sice meziročně vzrostl na 1990 bytů, s ohledem na letitý deficit a při současném ekonomickém boomu by se ale na pražském trhu bez problémů prodalo kolem 10 tisíc nových bytů ročně. A k tomu má Praha skutečně velmi daleko.

Bytů je málo, proto jsou drahé

Dluh z minulosti

Aktuálně podle našich odhadů na trhu chybí asi 20 tisíc bytů. Pokud se nezmění přístup a povolování nových bytů bude stejně omezené jako v posledních letech, v roce 2030 by mohlo chybět téměř 100 tisíc bytů.

Neúnosně dlouhé povolovací procesy výstavbu výrazně prodražují. Developerům rostou razantně náklady. Zdražují se stavební materiály i cena práce. Miliardy umrtvené v zatím nerealizovaných projektech leží bez užitku a k tomu všemu si z nové výstavby ještě stále více bere stát na daních.

Zatímco ještě roce 2007 byla DPHbytů do 120 m2 pětiprocentní, později devíti, deseti, 14 a od roku 2013 je pak 15procentní. Před deseti lety tedy stát inkasoval na průměrném bytu 175 tisíc korun. Dnes je ale příjem státu na DPH z průměrného pražského bytu v celkové částce téměř pětinásobný. A do toho ještě ČNB výrazně omezila okruh kupujících zpřísněním podmínek pro hypotéky.

Je tak zřejmé, že ceny i nadále porostou. Letos o jednotky procent, tedy již ne tak rychle jako doposud.

Řešení? Aby se mohlo stavět, musí se povolovat

Z dlouhodobého hlediska pomůže rekodifikace stavebního práva, z krátkodobého pak nastartování dlouhé roky spících změn současného zastaralého územního plánu v Praze. V přípravě je v Praze aktuálně více než 100 tisíc bytů, zejména na pražských brownfieldech se chystají konkrétní projekty se stovkami bytů. Řada developerů ale čeká na změnu plánu mnoho let, často i více než dekádu. Změnit je tak nicméně třeba hlavně nastavení našeho myšlení – měli bychom si uvědomit, že stavět se zkrátka musí.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group, a.s.



 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality