Prodeje nových bytů v Praze meziročně výrazně poklesly

Když nemůže developer stavět, nemůže logicky prodávat. A právě blokování nové výstavby a zdlouhavé povolovací procesy v hlavním městě jsou příčinou meziročního poklesu prodaných nových bytů o téměř 10 procent. Zatímco v prvním pololetí loňského roku prodali developeři v Praze 2750 bytů, za šest měsíců roku letošního hlásí pokles o 250 bytů. Jedničkou je dlouhodobě Central Group. Ten v prvním pololetí prodal 386 bytů, což je o téměř 30 procent více než druhý v pořadí. Oproti prvnímu kvartálu 2019 navýšil tržní podíl na více než 15 procent.

Pokles pražského trhu vlivem nedostatku projektů v nabídce bude podle všech ukazatelů pokračovat i nadále. Letos se tak v celé Praze prodá zřejmě rekordně nízký počet nových bytů. Nejspíše mezi 4600 a 4800. Loni to přitom bylo 5000 bytů, v předchozím roce pak 5500 a ještě o rok dříve 6650.

Hlavním důvodem rostoucích cen je však zablokovaný proces povolování nových bytů, kdy se daří povolovat v průměru jen 2500 nových bytů ročně. Ideální by však byl až čtyřnásobek, jelikož už dnes se deficit nových bytů odhaduje na víc než 20 tisíc, a to jen v Praze. V chystaných projektech je přitom v různé fázi přípravy a povolování nyní zablokováno přes 100 tisíc bytů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality