Nové byty v Praze nakupují hlavně Češi, cizinci jen každý desátý byt

Byty v pražských novostavbách kupují převážně Češi, tuzemského majitele získá devět z deseti prodaných bytů. Vyplývá to z dlouhodobé zkušenosti developerské společnosti Ekospol, která za 27 let na trhu získala už přes deset tisíc klientů. Tento údaj nyní potvrdila také analýza pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), na kterou upozornil Pražský deník. Podle ní činí podíl cizinců mezi kupujícími nových bytů 11,6 procenta. Nepatrně vyšší (14,1 %) pak je u rekonstruovaných bytů.

Přestože na veřejnosti stále přetrvává názor, že nové byty ve velkém skupují cizinci a proto výrazně roste jejich cena, opak je pravdou. Drtivou většinu klientů developerských společností tvoří Češi, pouze každý desátý byt se prodá zájemci ze zahraničí. Tento podíl navíc v posledních letech rostl s tím, jak rostla celá česká ekonomika,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti EKOSPOL Evžen Korec a dodává, že v případě jeho firmy je tento podíl ještě nižší, zhruba šestiprocentní.

Dlouhodobě se snažíme stavět bytové projekty dostupné co největšímu množství lidí. Je obecně známo, že se český zákazník mnohem více rozhoduje podle ceny, než lidé ze západních zemí. Proto je podíl cizinců mezi našimi klienty oproti průměru na trhu poloviční,“ vysvětluje Korec.

Úspěšný pražský developer vyvrací také další mýtus, podle kterého nechávají cizinci koupené byty prázdné. „Ani takhle ´městská legenda´ není pravdivá. Drtivá většina našich zahraničních klientů kupuje byt pro sebe nebo své děti. Část jich pak byt pronajímá, většinou svým krajanům žijícím v Česku. Nevím o tom, že by někdo v našem projektu koupil byt jen proto, aby ulil peníze, a nechával ho dlouhodobě prázdný,“ doplňuje Korec.

Nové byty kupují hlavně Rusové a Ukrajinci

Z pohledu národností převažují mezi kupci u Ekospolu Rusové a Ukrajinci, kteří si z podílu zahraničních klientů ukrojili zhruba dvě třetiny (63 procent). Další třetinu tvoří Slováci (32 procent). Zbylé jednotky procent jsou pak rozděleny mezi další země, například Vietnam, Itálii, Izrael, Německo či Francii.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality