Chorvatsko čeká chaos, dálnici do Česka zablokuje stávka motorkářů

TNBiz, 28.8.2019

Návrat z Chorvatska bude o víkendu pro některé lidi komplikovaný. Kolem čtyř tisíc motorkářů totiž zablokuje hraniční přechody, mýtné stanice nebo přístavy. O stávce informovala Asociace karavanů pro život. Jejich cílem je přesvědčit ministra dopravy Olega Butkoviče, aby v zemi zajistil pro motorkáře vyšší bezpečnost.

Problémy budou o víkendu hned na několika místech Chorvatska. Protestní akce začne v sobotu 31. srpna a skončí prvního září. Podle Asociace karavanů pro život se jí má zúčastnit až 4 000 motorkářů. Počet se však může zvýšit.

Akce se dotkne mýtné stanice Lučko u Záhřebu a hraničních přechodů Rupa, Kaštel a Plovanija. Problémy budou také v přístavech v Korčule, Splitu, Zadaru, Pagu, Rabu a na Krku. Na místech se budou tvořit dlouhé kolony. Asociace uvedla, že je jejich postup naprosto legální, informoval deník Slobodna Dalmacija.

Motorkáři dříve předložili ministrovi dopravy Olegovi Butkovičovi žádost o zavedení bezpečnostních bariér na silnicích, dále zajištění nových značek a nenavyšování mýtného v sezóně pro motorkáře.

Cílem asociace není poškodit zemi. Ministr je prý dohnal k tomuto radikálnímu řešení. "Nejsme ti, kdo chtějí chaos na silnicích. Vědomě to děláte tím, že nesplníte své sliby. Nás je více než deset tisíc nejen z Chorvatska, ale i ze Slovinska," vysvětlila asociace ve svém prohlášení.

Dále také varuje, že se v případě nesplnění podmínek zúčastní stávky řidičů naplánované na první školní den, a to 9. září. "Omluvy, že potřebujete víc času, již nepřijímáme. Uplynulo více než pět let od první žádosti, tři roky od prvního setkání a jednání, dva roky od prvního písemného slibu a my už nikomu nedůvěřujeme," dodali motorkáři. Dále také očekávají splnění jejich podmínek do patnácti dnů.

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy