Podíl Pražanů kupujících nový byt v Praze klesá

V prvním pololetí letošního roku se Praha rozrostla o 6 444 lidí, ukazují to aktuální data Českého statistického úřadu. Největší přírůstek tvořili ti, kteří se do města nově nastěhovali. Potvrzuje se tak trend, kdy česká metropole neustále přitahuje nové obyvatele, a to už čtvrtý rok po sobě. Do hlavního města se stěhují lidé z celé České republiky.

Migrace obyvatel v rámci České republiky je čím dál tím vyšší. Dokazují to i data Central Group, kdy podíl Pražanů kupující byty v posledních letech klesá. Zvyšuje se ale počet zájemců z jiných koutů ČR.

Analýza našich prodejních dat ukázala, že za první půlrok si byty od Central Group zakoupili ze 71 procent obyvatelé Prahy, z osm procent Středočeši a čtyři procenta kupujících bylo z Vysočiny. Roste i podíl našich klientů z Karlovarského a z Ústeckého kraje.

Letošní rok kopíruje ten loňský, ale jen na prvních dvou místech, kdy se na celkových prodejích Central Group podíleli ze 73 procent Češi žijící v Praze. Osm procent klientů bylo ze Středočeského a tři procenta z Ústeckého kraje.

Demografická křivka prodejů bytů od Central Group se v průběhu let mění. Podíl Pražanů na prodaných bytech CG se za posledních 2,5 roku snížil o cca čtyři procenta, současně se zvýšil podíl kupujících z ostatních krajů. Zatímco v roce 2017 bylo 75 procent kupujících z Prahy, tak za 1. pololetí letošního roku jich bylo jen 71 procent.

Část Pražanů se tak pod tlakem vysokých cen stěhuje za hranice hlavního města, kde jsou ceny stále ještě příznivější. I díky tomu má středočeský kraj ve srovnání s Prahou vyšší přírůstek obyvatel - 11,5 osoby na tisíc obyvatel. V Praze je přírůstek pouze 9,9.

Vypovídá o tom také statistika povolených bytů a rodinných domů v prvním pololetí 2019, kde se ve středočeském kraji povolilo o 27 procent bytů a rodinných domů více než v hlavním městě. Zvýšený zájem o středočeský kraj ale není pro Prahu zcela přínosný, protože každodenní dojíždění za prací znamená dopravní zátěž, na kterou není naše metropole připravena.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group, a.s.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality