Starost, která se na podzim opakuje: jak zabezpečit chatu na zimu?

Než skončí chatařská sezóna, měl by každý majitel takovéhoto rekreačního objektu provést základní údržbu související jak s příchodem zimního období, tak s prevencí proti zlodějům. Zejména je dobré ujistit se, že je veškeré zabezpečovací zařízení (okenice, závory apod.) aktivní a dohodnout se se sousedy, aby vás kontaktovali, pokud se bude něco dít.

 „V okolí chaty by nemělo zůstat na očích nic cenného, co by mohlo přilákat lupiče, výjimkou není upevnění všech volně stojících předmětů včetně zahradního nábytku. Dále se doporučuje uklidit všechny žebříky a nářadí, uložit vhodným způsobem nebezpečné a hořlavé látky a vypustit vodní systémy, aby nepopraskalo potrubí. Lupiči nejsou jediní nezvaní hosté, proto je nutné uzavřít všechny otvory a průduchy, je-li to možné, proti vniknutí hlodavců nebo malých šelem, jako je například kuna,“ vyjmenovává rady pro končící chatařskou sezónu Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Pečlivě zabezpečte všechny vstupy

Základním zabezpečovacím opatřením chaty či chalupy je opatřit všechny vstupní dveře, branku i bránu kvalitním zámkem. Na těchto zámcích nešetřete a volte raději ty s ochranou proti odvrtání. Zamkněte také dveře uvnitř objektu a zabezpečte okna, ideálně uzamykatelnými okenicemi, bezpečnostními fóliemi či mřížemi. Nezapomeňte také na méně obvyklé vstupy, jako jsou sklepní okénka či světlíky.

Co dělat, když vaši chatu vyloupí?

Obzvláště po zimě se majitelé vracejí do svých chatek a chalup s obavami, zda nebylo něco odcizeno či poškozeno. Pokud k něčemu takovému dojde, je dobré postupovat podle kroků Policie ČR:

· Do chaty ani chalupy nevstupujte, zavolejte Policii ČR a vyčkejte do jejich příjezdu

· Pokud do objektu potřebujete vstoupit, například z důvodu zavření oken v nepříznivém počasí, nechť vstoupí pouze jeden člen rodiny, toto učiní, na nic nesahá a vrátí se zpět

· Nepořádek v žádném případě před příjezdem policistů neuklízejte, poškození neopravujte. Vždy počkejte, až kriminální technik s policisty provedou ohledání

· Nesahejte na věci, o kterých víte, že nejsou na svém místě. Mohlo by dojít k poškození stop

· Na prohlídku chaty či chalupy a zjištění, co bylo odcizeno nebo poškozeno bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik. Kvalitní vyhledávání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem

· Jste-li pojištěni, nahlaste škodu a pořiďte fotodokumentaci. Postupujte podle pokynů pojišťovny

Pojistnou smlouvu pravidelně aktualizujte

Podle Evy Svobodové z UNIQA pojišťovny je dobré pojistnou smlouvu aktualizovat nejméně jednou za čtyři roky a vždy při zásadnějším zásahu do stavby, například v případě rekonstrukce. I vybavení chaty či chalupy má jinou hodnotu v době, kdy si ji koupíte a zařídíte, a po několika letech. Do aktualizace pojistné smlouvy je proto dobré zapracovat i navýšení nebo pokles ceny vašeho vybavení. V souvislosti s navýšením pojistné částky je nutné počítat také s odpovídajícím zabezpečením. „Pojišťovny mohou mít rozdílná zohlednění způsobu zabezpečení daného objektu, ale ve většině případů pojišťovny dle výše sjednávané pojistné částky stanovují jako povinnost pojištěného mít odpovídající zabezpečení. Platí zde rovnice – čím vyšší pojistná částka, tím vyšší vybavení bezpečnostních prvků,“ udává Veronika Exnerová, mluvčí ČAP.

Pojistěte se proti přírodním živlům

Chatu či chalupu si můžete pojistit i proti nepřízni počasí v podobě silného větru, krupobití, bouřek nebo silných přívalových dešťů. Základní nebezpečí, jako je požár či úder blesku, bývají zahrnutá v pojištění automaticky. Na častější výkyvy počasí, které mohou způsobit materiální ztráty i újmu na zdraví a které jsou v rámci pojištění již volitelná, reaguje třeba servis MeteoUNIQA. Do něho se registrovalo již na 80 tisíc zákazníků majetkového pojištění, kteří tak dostávají během roku varovné SMS zprávy s informací o blížícím se extrémním výkyvu počasí s přesností pro jejich konkrétní PSČ. „Servis dokáže s předstihem informovat o blížících se vichřicích s rychlostí větru nad 100 km/h, bouřkách spojených se silným deštěm nebo krupobitím, intenzivních přívalových deštích od 30 mm, novém sněžení nad 5 cm a o namrzajícím dešti,“ vyjmenovává Eva Svobodová s tím, že zprávy mohou dorazit s předstihem jednoho dne, několika hodin, ale i jen desítek minut. Záleží na vývoji počasí, který je ne vždy zcela jasný. Tato služba vám tak může ušetřit nemalé peníze.

Posviťte si i na škodlivý hmyz

Nejen v případě, že je vaše chata či chalupa ze dřeva, se můžete setkat s nepříjemnými hlodavci či škodlivým hmyzem. Pro tyto případy poskytují některé pojišťovny v rámci servisu při havarijních stavech také službu deratizace hlodavců a dezinfekce, tedy hubení nebo omezování výskytu škodlivého hmyzu.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky