Ceny bytů 2019: Jaká je aktuální situace na trhu s nemovitostmi?

Je na hledání vlastního bydlení opravdu ta nejhorší doba? Ceny nemovitostí rostou, hypotéky zpřísňují pravidla. Mladí často na vlastní bydlení jednoduše nedosáhnou a bytů je navíc nedostatek. Jaká je aktuální situace na trhu s nemovitostmi?

Bydlení ve vlastním je v současné době poměrně rarita. Ke snížení dostupnosti vlastní nemovitosti přispívá především snížená výstavba nových bytů. Ty, které jsou již postavené, se prodávají za přemrštěné částky, zvláště v Praze je tak bytová situace již neúnosná.


Kdo bydlí ve vlastním?

Většina Čechů přitom bydlí ve vlastním, v dnešní době ale k získání bytu vede značně trnitá cesta. Mladí si berou hypotéky a svou finanční situaci řeší porůznu. Ve vlastním bydlí všechny věkové kategorie a skupiny obyvatel, od rodin s dětmi, přes partnery, až po samostatně žijící osoby.

Mladí lidé do 30 let ale často zůstávají bydlet u rodičů, a to právě z toho důvodu, že nemají dostatek finančních prostředků a nedosáhnou ani na hypotéku, ať se to na hypoteční kalkulačce snaží spočítat sebevíc. A takových lidí je až 11 %.

Růst cen nemovitostí zpomaluje

V posledních 5 letech ceny bytů mnohdy vzrostly až o 50 %. Zejména v Praze a v Brně je tato situace každodenní realitou. Souvisí to ale i s nedostatkem bytů a růstem úrokových sazeb. Tento trend nyní nicméně zpomaluje, na stabilizaci a následný pokles si ale ještě nějakou dobu počkáme. Cenu bytů totiž ovlivňuje několik faktorů:

  • Hospodářský růst – Pokud se zrychlí hospodářský růst, zvýší se i příjmy a nahoru půjdou i ceny bytů.
  • Hypotéky – Dostupnost hypoték ovlivňuje i ceny bytů. Zpřísnění podmínek hypoték a omezení jejich výše v roce 2018 přinesly na trh s nemovitostmi zpomalení růstu cen.
  • Poptávka – Pokud je vysoká poptávka po bytech, vyžene to ceny bytů nahoru. Pocítí to zejména zájemci o koupi bytu ve velkých městech. Ale i samotná poptávka záleží na dostupnosti hypoték a výši úspor.
  • Nabídka – Samotná nabídka bytů je ve špatné situaci a nemovitostí je nedostatek, což také tlačí na cenu bytů.
  • Lokalita – Lokalita je samozřejmě velkým faktorem ovlivňujícím cenu bytů. Pokud chcete bydlet blízko centra nebo v oblíbených okrajových částech s novou bytovou zástavbou, připravte se na vysokou cenu. Svou roli hraje i občanská vybavenost, stav bytu, jeho orientace, ale třeba i sousedé.

Situace s byty v krajích ČR

Ne v celé republice je to ale s byty kritické. Nejhůře jsou na tom větší města jako je Praha nebo Brno. Nejrychleji ale stoupají ceny bytů v Karlovarském a Jihočeském kraji, a to celých 5 %. Pomalejší nárůst zaznamenávají Plzeňský a Zlínský kraj.

Praha je na tom nejhůře

V Praze je situace opravdu nejhorší. Za byt o rozloze 60 m2 tu zaplatíte od 5 milionů výš. A to ještě často musíte počítat s rekonstrukcí, ať už celkovou nebo částečnou. Předpoklad je přitom takový, že v Praze se růst cen nezastaví, od roku 2015 stouply o 60 % a v této tendenci budou pokračovat. Za metr čtvereční dnes u novostaveb zaplatíte klidně 100 000 korun. „Zásoba“ starších bytů navíc pravidelně klesá.

Brno nezaostává

Ani v Brně není situace nijak růžová. Za byt o rozloze 60 m2 zaplatíte průměrně kolem 3,5 milionůkorun. Jedná se o menší částku než v Praze, je nutné ji ale vztahovat k lokální životní úrovni. Není vyloučeno, že k dalšímu zdražování dojde i zde.

Útok na blízká města a vesnice

Mnohem častěji dnes lidé raději volí koupi malého domku v přilehlých oblastech u velkých měst jako je Praha nebo Brno. Je pro ně výhodnější zaplatit za dům jen o něco málo vyšší cenu, než jakou by v Praze zaplatili za byt, a raději do práce do města dojíždět. Většina lidí nemá problém s dojížděním, pokud časově vychází na 30–40 minut, některým lidem ale jako daň za dostupnější bydlení nevadí ani hodina.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika