Tepelné čerpadlo jako efektivní řešení rekonstrukce

V posledních letech narůstá počet ekoprojektů V posledních letech narůstá počet ekologických projektů a energeticky úsporných řešení novostaveb. Využití moderních tepelných čerpadel se ale rozhodně hodí i do starších zástaveb a rodinných domů. Dosažená úspora může být až 60 000 tisíc ročně. Vstupní investici dokážou částečně odlehčit kotlíkové dotace, jejichž třetí vlna právě probíhá.

Při rekonstrukci domu hrají významnou roli předpokládané náklady, které určují, co bude součástí rekonstrukce a co zůstane v původním stavu a bude dále užíváno. „Výhodou tepelného čerpadla je, že se dá většinou snadno napojit na stávající topný systém, a náklady se tak dají uzpůsobit aktuálním možnostem majitele domu. Jedná se také o jeden z mála zdrojů tepla, u kterého není zapotřebí větších stavebních úprav ve smyslu budování komínu, plynové přípojky nebo posilování hlavního jističe, protože je napájen pouze malým množstvím elektřiny,“ potvrzuje efektivitu využití tepelného čerpadla u starších budov Marek Bláha, jednatel společnosti IVT, předního českého dodavatele tepelných čerpadel. V současné době navíc probíhá poslední vlna kotlíkových dotací, které dokážou pořizovací náklady snížit až o 127 500 . Až do 31. prosince 2021 také Státní fond životního prostředí ČR nabízí možnost využít finanční podpory v rámci projektu Zelená úsporám.

Šetří čas i peníze

Tepelné čerpadlo je výhodnějším zdrojem vytápění než elektřina, plyn, dřevo i uhlí. Pokud je tepelné čerpadlo správně navrženo a servisováno, přesahuje jeho životnost 20 let. Nahrazení například plynového kotle znamená i levnější sazbu za elektřinu a sníží se tak nejen náklady na topení a ohřev vody, ale i na provoz ostatních elektrospotřebičů. Při úplném odpojení od plynu vznikne úspora i za paušální poplatky a revize jeho rozvodů.

Před instalací samotného tepelného čerpadla je vhodné zjistit reálnou tepelnou ztrátu domu a případně dům alespoň částečně zateplit. S velikostí tepelné ztráty domu úzce souvisí výše investice do tepelného čerpadla, ale i návratnost této investiceČím je tepelná ztráta vyšší, tím se provozem tepelného čerpadla dosahuje větších úspor, ale pořízení tepelného čerpadla je nákladnější. Následná instalace čerpadla může být provedena během jediného dne.

Osvědčený dodavatel umí zajistit také získání kotlíkové dotaceveškeré služby spojené s podáním a vyřízením žádosti o dotaci, odborný energetický posudek a samotnou kompletní montáž tepelného čerpadla.

Teplo domova bez prachu a kouře

Podstatnou výhodou, kterou výměna původního tepelného zdroje za tepelné čerpadlo přináší, je větší komfort v bydlení a výrazná úspora času. Oproti výtopnému systému na tuhá paliva, jako je uhlí nebo dříví, zajišťuje tepelné čerpadlo stabilní teplotu v domě. Tedy jak po probuzení, tak při návratu z práce bude doma teplo. Navíc nevyžaduje každodenní přípravu paliva a shánění topiva před sezónou ani zajišťování jeho dopravy a uskladnění. Zároveň odpadá také vynášení popela. „Při přechodu na tepelné čerpadlo majitelé rodinných domů oceňují především čistší vzduch v domě a v jeho okolí a také jistotu stabilní teploty. Investice vložené na začátku do přestavby topného systému se jim tedy denně vrací v podobě většího komfortu bydlení,“ doplňuje uživatelskou zkušenost Bláha.

Například elektrokotel s radiátory nebo elektrické podlahové topení lze efektivně doplnit malým tepelným čerpadlem vzduch/vzduch. Původní soustava vytápění může být použita jako záložní zdroj, čímž se výrazně sníží investiční náklady.

Jaký typ čerpadla vybrat?

·         Vzduch/voda – jedná se o nejčastější typ čerpadla, je totiž nejvhodnější variantou pro rodinné domy, které nemají k dispozici dostatečně velký pozemek. V letním období se dá čerpadlo navíc využít i ke chlazení.

·         Země/voda – tepelná čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší variantou pro rodinné domy, které mají k dispozici dostatečně velký pozemek. Oproti typu vzduch/voda přinášejí o třetinu vyšší úsporu elektřiny. Bezhlučné a bezúdržbové řešení.

·         Vzduch/vzduch – tento typ je dostupný za nejnižší pořizovací cenu. Systém ohřívá vnitřní vzduch přímo, bez prostřednictví topného systému, a dosahuje díky tomu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla. Je vhodný pro domy s otevřenou dispozicí, kde může vzduch volně proudit.

I když se technické a funkční požadavky jednotlivých staveb liší, je tepelné čerpadlo ideálním nástrojem, jak šetřit přírodu, snižovat emise a množství škodlivin v ovzduší.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika