Liberecký kraj: tajemství výroby zdejšího skla jsou dodnes chráněna

Křišťálové údolí je regionem výroby křišťálu V dnešních ranních hodinách proběhlo v sídle společnosti Preciosa Lighting symbolické předání Křišťálového údolí Libereckému kraji. Přítomen byl hejtman kraje Martin Půta a ředitelka společnosti Preciosa Lighting Lucie Karlová. Liberecký kraj chce ze silného regionálního tématu skla, bižuterie a šperkařství vytvořit nabídku pro cestovní ruch, přičemž tato smlouva také umožňuje poskytnout licenci pro užívání značky ostatním sklářským firmám s kolekcí a provozovnou v Libereckém kraji.

Křišťálové údolí (anglicky Crystal Valley) je už desítky let domovem skupiny Preciosa. Tajemství výroby zdejšího skla jsou dodnes chráněna jakožto součást tradice a v roce 2017 byly zařazeny pod ochranné známky Crystal Valley, Křišťálové údolí.

Preciosa ale věří, že povědomí o sklářských tradicích a vzácném dědictví Křišťálového údolí by se nemělo šířit jen u nás, ale i ve zbytku světa. Již od 17. století se zde začala tavit a tvarovat křišťálově čirá kvalitní sklovina nazývaná „český křišťál“. Tato místní surovina získala po celém světě takový věhlas, že se české země staly v polovině 18. století nejdůležitějším vývozcem skla na světě

Skutečnost, že velká část sklářství v Křišťálovém údolí zůstala po staletí nezměněna, přispívá k půvabu regionu, a tak je dnes Křišťálové údolí stále nejvýznamnějším regionem pro výrobu křišťálu. Vzhledem k rostoucímu zájmu o region a sklářskou výrobu si ale Preciosa jakožto zakladatel Křišťálového údolí uvědomila potřebu zapojit do podpory tohoto unikátního místa více společností a organizací„Uvědomujeme si obchodní sílu značky Crystal Valley ve světě a máme zájem o její rozšiřování v České republice. Právě proto jsme se rozhodli spolupracovat na rozvoji projektu Křišťálového údolí s Libereckým krajem. Chceme představit Křišťálové údolí široké veřejnosti a nabídnout tak všem turistům a zájemcům náš příběh a unikátní zážitek z návštěvy Křišťálového údolí.”, říká Lucie Karlová, CEO společnosti Preciosa Lighting.

“Preciosa bezplatně vložila do projektu svou značku a umožňuje tak nyní její využívání dalším podobně smýšlejícím sklářským firmám. Jakožto původní zakladatel a stávající partner tohoto projektu jsme odhodláni toto magické místo nadále podporovat. Věříme, že společný postup a autentičnost regionu jsou receptem úspěchu tohoto projektu.“

Předání obou značek proběhlo pod unikátní instalací Pearl Drop symbolickým sdílením světla vyzařujícího z křišťálové perly. Jednalo se nejen o demonstraci mistrného umění, díky kterému je Preciosa známá, ale i o spojení designu a technologie, které tyto instalace představují.

„Křišťálové údolí je krásná část naší vlasti a také místo, které je domovem tradiční výroby skla, bižuterie a šperků. Věřím, že toto spojení nám pomůže přilákat spoustu turistů z jiných částí země a zahraničí. Jsem rád, že můžeme spolupracovat s Preciosou i dalšími místními skláři a všemi, kteří se chtějí do projektu zapojit,“ řekl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

26. a 27. listopadu navíc ve výrobně Preciosa Lighting také proběhl den otevřených dveří, kde měli návštěvníci příležitost podívat se do sídla sklářské společnosti, seznámit se s výrobou a zkusit si práci s věhlasným sklem z Křišťálového údolí.


 

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy