Možnost srážky se zvěří hrozí zhruba na každém 7. kilometru, kde je riziko největší?

TNBiz, 1.11.2019

Od dubna do září na českých silnicích došlo k celkem k 7872 srážkám se zvěří, k nimž řidiči volali policii. Bezmála čtvrtina nehod se udála ve Středočeském kraji. Vůbec nejrizikovější místo je ale jinde.

Na 317 metrech silnice během půl roku 17 sražených zvířat. To je bilance nejrizikovějšího úseku české silniční sítě, alespoň co se týká právě srážek se zvěří.

Úsek je v Libereckém kraji – konkrétně poblíž místní části České Lípy Lada, v Borské ulici ve směru na Nový Bor. Při 17 srážkách se zvěří tam letos od dubna do září vznikla celková škoda přes půl milionu korun.

Českolipsko celkově patří k nejrizikovějším okresům. Velký počet srážek se zvěří evidují i na Benešovsku, Lounsku, Mladoboleslavsku či Příbramsku.

Podle zkušeností pojišťovny Generali bývají nejnákladnější nehody způsobené srážkou s divokým prasetem. Z pohledu času jsou pak nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě hodiny po ní. Rizikové jsou také brzké ranní hodiny. S přechodem na zimní nebo letní čas počet střetů vždy skokově narůstá.

Celkově došlo mezi dubnem a zářím na silnicích v Česku k 7872 nehodám se zvěří. Průměrně tak vychází jedna srážka na každých 7,1 kilometru. Vyplývá to ze statistik Centra dopravního výzkumu (CDV). Počet těchto nehod v Česku se za posledních pět let zvýšil o 40 procent.

Pojišťovna Generali spolu s CDV poprvé vydávají takzvaný SRNA index, který vždy na podzim a na jaře přinese aktuální informace o výši škod i přehled rizikových míst ve vztahu ke střetům vozidel se zvěří v Česku.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy