Bydlení seniorů: 65 % jich bydlí ve vlastním, 37 % do budoucna počítá se zařízením se službami

Dvě třetiny českých seniorů bydlí ve vlastních domech a bytech a 84 % považuje takovou formu bydlení za ideální. Ve výhledu 10 a 20 let však velká část z nich, 37 %, počítá s přesunem do zařízení poskytujícího seniorům odpovídající služby. Zjištění vyplynulo z výzkumu, který realizovala pro společnost RESIDOMO, největšího poskytovatele nájemního bydlení, výzkumná agentura STEM/MARK. Právě kvůli očekávané poptávce a faktu, že už nyní tvoří senioři více než čtvrtinu všech nájemníků RESIDOMO, nabízí ostravský lídr v nájemním bydlení celou paletu seniorských služeb.

Důchodci bydlí ve velkých bytech, které jen stěží utáhnou ze svého důchodu, a protože v nich prožili podstatnou část života, nechtějí jej za žádnou cenu vyměnit. To je asi obecné klišé o bydlení a seniorech. Výzkum zadaný společností RESIDOMO u agentury STEM/MARK vyvrátil mnoho nepravd a ukázal, jak na tom senioři jsou s bydlením. Předně celých 65 % seniorů bydlí ve vlastním domě či bytě a mají tak jen výdaje s energiemi. Za ideální považuje vlastnictví nemovitosti dokonce 84 % z nich. Třetina (30 %) má třípokojový byt, další třetina (35 %) pak čtyřpokojový. S tím koresponduje také plocha bytu, takže 30 % využívá 71-90 m2

Mohlo by se zdát, že po odchodu dětí z bytu vzniká nevyužitá plocha. Jenže 40 % seniorů řeklo, že navíc žádnou plochu nemají a jen 19 % tento „problém“ řeší. Z nich pak 54 % neudělá nic a nechají stav tak jak je, 21 % využije místnost jinak, a 17 % vymění bydlení za menší. Změna bytu je pak častější v Praze (47 %) a na severozápadě republiky (35 %). „Velmi často senioři uvolněný pokoj po dětech nechají v původním stavu pro návštěvy potomků nebo vnoučat. Často si také splní sen v podobě zřízení pracovny nebo druhé ložnice. Právě druhá ložnice se stářím stává téměř nutností, ať už z důvodu chrápání, nebo rozdílného času usínání a vstávání,“ říká Roman Frkous, ředitel vnějších vztahů RESIDOMO.

Velkým tématem seniorského bydlení jsou finance. Polovina seniorů vynaloží na bydlení 21-40 % příjmu, dalších 16 % dokonce méně než 20 %. Pro téměř polovinu (46 %) to znamená měsíčně 4-7 tisíc korun. „Zajímavé je, že ačkoliv sami senioři říkají, že jen 15 % důchodců nemá žádný finanční problém a naopak 52 % vychází většinou nebo vždy s problémy, tak realita je lepší. Svou vlastní situaci špatně hodnotí „jen“ 15 % z nich a naopak 57 % zvládá hospodařit bez problémů,“ dodává Roman Frkous.

Ve výhledu 10 a 20 let počítá významná část seniorů, 37 %, s využitím zařízení uzpůsobeného pro bydlení seniorů. „Mnoho lidí tuto situaci neřeší a nechávají ji viset někde v budoucnu. Více než třetina respondentů nám potvrdila, že impulsem k řešení by byla změna zdravotního stavu. Číslo tak může být mnohem vyšší, zvláště když by se senioři dozvěděli i o jiných možnostech optimálního bydlení s nabídkou služeb, jaké nabízí nebo plánuje zavést RESIDOMO,“ říká Jan Rafaj, generální ředitel RESIDOMO. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality