Třetina olivových olejů neprošla kontrolou. Které šarže nevyhověly?

TNBiz, 14.11.2019
Každý třetí olivový olej nevyhověl kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Nesplňovaly označení "extra panenské", měly nižší kvalitu.

Celkem inspektoři odebrali 28 vzorků olivových olejů různých značek a zemí původu. Při kontrole v laboratoři se pak zjistilo, že devět z nich nesplňovalo označení "extra panenský", jak výrobci uváděli na obalu.

"Šlo o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Čtyři nevyhovující oleje pocházely z Řecka, dva ze Španělska, jeden z Itálie a u dvou bylo uvedeno pouze "EU".

Část těchto olejů kontroloři koupili v supermarketech, jako je Lidl a Globus. SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s výrobci zahájí správní řízení, ve kterém se rozhodne o výši pokuty.

Cílem akce SZPI bylo právě zjistit, zda oleje odpovídají kvalitě, kterou se pyšní na etiketě. Přesné parametry stanovuje nařízení Evropské komise a kontrolovat je mohou jen akreditované laboratoře. Ta je v Česku jen jedna.

"O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech (původu - pozn. red.)," doplnil Kopřiva s tím, že v kontrolách chtějí inspektoři pokračovat.

Seznam nevyhovujících šarží olivových olejů:

Každý třetí olivový olej nevyhověl kontrole SZPI

 






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky