České byty nyní více nakupují investoři ze západu než z východu

Jana Brožková, 21.11.2019
Národnostní složení zahraničních zájemců o české rezidenční nemovitosti prošlo v posledním období výraznou proměnou. Podle analýzy realitní a developerské skupiny Lekvi Group došlo k poklesu zájmu kupců z Ruska a dalších ruskojazyčných zemí. Oproti tomu se objevil mírný nárůst investorů ze západní Evropy, Izraele nebo USA. Tento trend ovlivnil především politický a socioekonomický vývoj v daných zemích a stabilita a dobrá bezpečnostní situace v České republice. Do vývoje na českém realitním trhu navíc postupně zasáhly i další faktory: zvýšená poptávka tuzemských investorů po vlastním bydlení nebo pořízení investičního bytu a s tím související růst cen nových bytů. Konečným důsledkem je, že celkový podíl zahraničních zájemců na českém rezidenčním trhu klesá. Aktuálně si pořizují méně než 20 % nových bytů podle typu projektu a lokality.

Počet zahraničních kupců na českém rezidenčním trhu klesá

Česká republika je považována za ostrůvek ekonomické stability a bezpečí v srdci Evropy. Podle dat Českého statistického úřadu zde v současné době žije více než 580 000 cizinců v různých kategoriích pobytového oprávnění: to je 5% podíl z celkového počtu obyvatelstva. I přes nízkou nabídku nových bytů v developerských projektech, růst jejich cen a snižování obytné plochy, tedy faktory, k nimž výraznou měrou přispívá komplikované a zdlouhavé stavební řízení, se tak o tuzemské projektové portfolio nadále zajímají i kupci ze zahraničí. Jak ale vyplývá z oficiálních statistik, jejich počet v posledních letech poklesl a uvolněné místo na českém realitním trhu obsadili tuzemští investoři. Dobrým příkladem je analýza Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která udává, že mezi lety 2016 až 2018 bylo cizinci realizováno pouze 10 % prodejů na pražském trhu s byty. V nových – a především nadstandardních – developerských projektech je však toto procento v průměru vyšší. V některých z nich si lidé ze zahraničí nakupují i přes 30 % nabízených bytů.

Investoři ze zahraničí využívají místní rezidenční nemovitosti ke stálému bydlení, příležitostnému přenocování nebo k budoucímu pronájmu. Tedy výhodné a bezpečné investici se zajímavým reálným výnosem až 5 % ročně. Typ nemovitosti si vybírají, stejně jako Češi, podle účelu, ke kterému má daná jednotka sloužit. Pro komfortní bydlení si pořizují větší bytové jednotky v novostavbách nebo luxusnějších projektech, např. historických činžovních domech v centru metropole, pro investici pak malometrážní byty v dispozici 1+kk nebo 2+kk . Ty jsou poptávané i díky fenoménu krátkodobých pronájmů typu Airbnb, které nabízejí, především v centru metropole, větší zisk, než dokáže zajistit příjem z dlouhodobého pronájmu. Otázkou zůstává, jak by mohla jejich priority změnit větší regulace trhu, zvýšení daní nebo pokračující blokáda rychlejší výstavby způsobená neuvěřitelně komplikovaným stavebním řízením , “ komentuje současnou situaci Firaz Muinov , výkonný ředitel Lekvi Group.

Národnostní struktura zahraničních investorů se mění

Také národnostní složení zahraničních investorů prochází v posledních letech proměnou. Tu nastartovaly nejen změny socioekonomické a politické situace v různých částech světa, ale také narůstající podíl tuzemských kupců na českém realitním trhu daný vyšší kupní silou a dostupnými hypotečními úvěry.

Vyšší zájem cizinců o nemovitosti v zahraničí vyvolává jak ekonomická stabilita dané země, tak, paradoxně, i ekonomická a politická nejistota. Ještě v roce 2017 jsme pozorovali velký zájem ze strany občanů Ruska, Ukrajiny nebo Azerbajdžánu, u kterého již dnes vnímáme citelné ochlazení. Náš region se ale v téže době dostal do hledáčku investorů z Izraele, kteří ve své zemi naráží na nedostatek volných stavebních pozemků, resp. často předražené investiční nemovitosti. Setrvalý zájem o český rezidenční trh projevují nejen Slováci, ale i občané zemí západní Evropy. Například pro Brity je totiž stále velkou neznámou budoucí dopad brexitu na realitní trh, a proto hledají zajímavé nemovitosti v pro ně jistějších, bezpečnějších a kulturně blízkých oblastech, “ uvádí Firaz Muinov .

 Setrvalý je zájem o český rezidenční trh


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality