Dopřejte své chatě správný zimní spánek a cenné věci odvezte nebo alespoň zamaskujte

Počasí se pomalu ale jistě chystá předat nadvládu zimě a mnoho chatařů se proto chystá svou druhou nemovitost připravit na zimní spánek. Několik měsíců tak bude jejich letní sídlo bez dohledu, což výrazně nahrává všem nepoctivcům. Policie každoročně eviduje několik tisíc vykradených rekreačních objektů, počet vloupání však bude nejspíš ještě o něco větší. Přestože odhodlaného zloděje neodradí sebelepší zabezpečení, některá opatření mohou nevítaného pobertu odradit. Například důkladné zabezpečení vstupních dveří a oken.

„Zazimování chaty řeší její majitelé každý rok, proto už to považují za rutinu. Přesto stále mnozí chataři a chalupáři dělají stejné chyby a poté se diví, proč zrovna je vykradli. Zcela zásadní je nenechávat v opuštěné nemovitosti cennosti a nejlépe ani zahradní techniku. Právě to jsou věci, které mohou zloději nejlépe udat v nejbližší zastavárně. Pokud je necháte tak, že jsou vidět oknem, či je dokonce necháte válet různě po zahradě, je to pro zloděje ta nejlepší pozvánka,“ varuje mluvčí společnosti Ekospol Filip Sušanka a dodává, že důležité je také důkladně zabezpečit všechna vstupní místa.

Okenice by měly být zabedněné a zamčené, stejně jako vstupní dveře, které by měly být vybavené kvalitním zámkem vyšší bezpečnostní třídy. Petlice a kvalitní zámek patří také na dveře od garáže, stodoly či jiných hospodářských stavení. Okna je také dobré chránit bezpečnostní fólií,“ radí mluvčí Sušanka.

Zloděje nejvíce lákají budovy, které vypadají dlouhodobě opuštěné. Proto je dobré vytvořit zdání, že za na chatě někdo stále bydlí. „Existuje spousta časových spínačů, které mohou i nepravidelně rozsvěcovat světla či pouště televizi. Výhodou jsou také ochotní sousedi, kteří pravidelně vyberou poštovní schránku či v případě potřeby odhrnou od chaty sníh. Zároveň vás mohou upozornit v případě, že se kolem chaty děje něco podezřelého,“ doplňuje Sušanka.

Ani sebelepší zabezpečení však nemusí vždy pomoci. Pokud se chce zloděj do chaty dostat, tak se do ní časem dostane. V takovém případě je vhodné minimalizovat škody. „O odvezení cenných věcí jsem už mluvil. Mnoho lidí však zamyká i vnitřní dveře, což je zbytečné. Pokud už zloděj překonal vstupní zabezpečení, zámek na dveřích mezi místnostmi ho nezastaví. Pouze vám zvýší škodu tím, že interiérové dveře poškodí. Pro lepší jednání s pojišťovnou se vyplatí před posledním odjezdem všechno důkladně vyfotit, jak interiér tak i venkovní zabezpečení. Doporučuji také na jednom místě schraňovat doklady od zakoupených věcí, což ulehčí určení jejich hodnoty,“ doporučuje Sušanka z Ekospolu.

Ne vždy škodí jen zloději

Zloději však nejsou jedinými nevítanými návštěvníky, kteří mohou napáchat velké škody. Nepříjemnosti mohou v opuštěné chatě způsobit i myši, které v zimě pátrají po potravě. Na chatě proto nenechávejte žádné jídlo, které by pro ně mohlo být lákadlem. Ušetříte si námahu s úklidem a dezinfekcí celé chaty, myši umí udělat velký nepořádek. „Chatu proto zkontroluje a v dostatečném předstihu před zimou opravte všechny díry, a to nejen kvůli myším, ale i dešti a sněhu. Nevětraná, vlhká chata je ideální prostředí pro plíseň. Vyčistěte okapy, aby sníh mohl při táni ze střechy bez problémů odtékat. Nezbytné je také vypnout elektřinu a vypustit vodu. Ta by v případě zmrznutí mohla vlivem roztažnosti potrhat potrubí, nebo zničit boiler,“ podotýká Sušanka





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky