Stále více lidí chce stavět, vhodných pozemků je ale málo a zdražují

Jana Brožková, 27.11.2019
Ceny pozemků během roku 2019 vzrostly téměř všude Pořídit si namísto předraženého bytu či již stojícího domu vlastní pozemek a na něm stavět dle svých představ. Takovou strategii by rádo volilo stále více lidí, a to nejen v nejbližším okolí velkých měst. V mnohých žádaných lokalitách už ale vhodné plochy v podstatě nejsou. Makléři společnosti M&M Reality se shodují na tom, že ceny pozemků během roku 2019 vzrostly téměř ve všech regionech a nelze očekávat, že tomu příští rok bude jinak.

Nedostatek volných pozemků je nejcitelnější ve velkých městech v čele s Prahou. „V širším centru metropole se sice ještě dají najít parcely na prodej, vznikají například dělením původně velikých zahrad či stojí pod ruinami, ale ceny za ně se mohou pohybovat až okolo 10 milionů korun při rozloze pouhých 500 metrů čtverečních,“ přibližuje Jan Martina, oblastní manažer společnosti M&M Reality pro Prahu. Během letošního roku podle něho vzrostly ceny pozemků v metropoli zhruba o 8 procent, samozřejmě v závislosti na konkrétní lokalitě. Růst jsme zaznamenali jak uvnitř města, tak i na jeho okrajích.  Vlivem omezené nabídky ale rostou ceny o něco výrazněji v širším centru města než úplně na hranici metropole,“ pokračuje Jan Martina. 

Od začátku roku podražily také rodinné domy, které na okraji Prahy staví developeři. „Pro ilustraci si vezměme řadový rodinný dům v Pitkovicích, které leží na jihovýchodním okraji hlavního města. Nový dům o dispozicích 5+kk, o velikosti 150 metrů čtverečních a s pozemkem 300 metrů čtverečních bez vybavení se v roce 2015 prodával za 5,5 milionu korun. V roce 2017 už srovnatelné novostavby stály 8,5 milionu a vloni 10,5 milionu.  V současné době se cena těchto nemovitostí pohybuje okolo 11,5 milionu a v secondhandu se je majitelé snaží prodat za 13,5 milionu korun,“ uvádí příklad Jan Martina.

Rozhodnou-li se odstěhovat za hranice metropole, mají Pražané nejčastěji zájem o obce lemující dálnici. Velmi žádaná je také železnice, protože na té se netvoří kolony. Obce, které tyto dvě podmínky spojují, zpravidla hlásí velmi malou nabídku volných parcel.

„Ve městě je kvalitních stavebních pozemků jako šafránu. Většinu těch, které jsou ještě v nabídce, je komplikované připojit na sítě,“ upozorňuje například Jan Bareš z pobočky společnosti M&M Reality v Říčanech u Prahy. Průměrná cena tamních stavebních parcel se podle něho pohybuje okolo 5 tisíc korun za metr čtvereční. „Měl jsem ale i klienta, který neváhal zaplatit za pozemek v Říčanech 10 tisíc korun za jeden čtvereční metr, “ dodává Jan Bareš. 

Podobná situace je v širším okolí Brna. „Lidé nemají ani tak zájem o starší rodinné domy, i když ty také kupují, chtěli by ale především stavět nové na vlastních pozemcích. Těch je ale ve městě a přilehlých obcích zoufalý nedostatek,“ říká například Petr Furch z pobočky společnosti M&M Reality v Ivančicích.  

Od roku 2015 ceny bytů i domů v Ivančicích, sousedních Oslavanech a dalších obcích v okolí Brna neustále rostly, a to až do léta 2018, kdy tempo růstu začalo zpomalovat, ceny některých rodinných domů dokonce mírně klesly a následně stagnovaly i během roku 2019.

„Třeba rodinný dům z padesátých let v Oslavanech, po částečné rekonstrukci, o rozloze 112 metrů čtverečních, s plochou pozemku 140 metrů čtverečních, který jsme na podzim 2019 prodali za cenu 2,4 milionu korun, by před třemi lety byl zhruba o půl milionu levnější,“ uvádí příklad Petr Furch.

Ceny volných pozemků v okolí Brna rostou od roku 2015 zhruba o 10 procent ročně, což platí i pro rok 2019. Zájem o ně převyšuje nabídku. Žádanými lokalitami jsou kromě Ivančic či Oslavan také Syrovice, Přízřenice nebo Pohořelice, které poptávce přizpůsobily své územní plány, povolily další výstavbu a rozrůstají se.

Oproti tomu přímo Brno stále ještě nemá schválený nový územní plán, volné pozemky ve městě v podstatě nejsou, případně se jejich ceny vyšplhaly až na 14 tisíc korun za čtvereční metr.  „Napříč městem se během letošního roku jedná o navýšení cen v rozmezí od 3 do 8 procent v závislosti na konkrétní lokalitě. Tato cenová hladina, je dle mého názoru na samé hraně koupěschopnosti klientů,“ říká k tomu oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M Reality Jarmila Odehnalová.

V Ostravě stavební pozemky meziročně podražily o 10 procent. Pokud porovnáme rok 2018 a rok 2017, tak v tomto období ceny parcel narůstaly výrazněji, a to zhruba o 15 procent. Průměrná cena zasíťovaných pozemků přímo ve městě se pohybuje okolo 2 500 korun za čtvereční metr, v oblasti 15 kilometrů od Ostravy je průměr zhruba 1 400 korun za metr čtvereční,říká Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality.

Také menší krajská města registrují rostoucí poptávku po stavebních parcelách ve svém okolí. Například zhruba patnáctikilometrový prstenec okolo Plzně se dostal na průměrnou cenu zasíťovaných pozemků okolo 3 tisíc korun za metr čtvereční, což je zhruba dvojnásobek oproti roku 2015.

Draho je také v okolí Olomouce, kde se ceny zasíťovaných stavebních pozemků pohybují v rozmezí od 3 do 4 tisíc korun. Přímo ve městě už jde v průměru o 5 tisíc korun za čtvereční metr. A takto by bylo možné pokračovat.

Ceny pozemků v žádaných lokalitách bohužel stále neklesají, i když růst cen se v posledním roce zpomalil. Je možné sledovat rostoucí poptávku po vzdálenějších a okrajovějších lokalitách a také snižující se nároky na podobu či rozlohu pozemku. Doba, kdy klienti poptávali parcely větší než 2 tisíce metrů čtverečních, je pryč. Dnes není výjimkou, že pro stavbu rodinného domu volí plochy okolo 500 metrů čtverečních,“ dodává Jan Martina. 

 


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality