Češi si oblíbili vánoční trhy v zahraničí, jezdí zejména do Vídně

TNBiz, 30.11.2019
Advent se blíží a v poslední době jsou mezi Čechy velmi populární vánoční trhy v zahraničí. Ať už v Německu, Polsku nebo v Rakousku. Mezi ty nejvyhlášenější a nejoblíbenější patří trhy ve Vídni, a proto tam vyrazil i štáb televize Nova.

Vídeň se stane během adventu obří továrnou na vánoční romantiku. Největší trh u vídeňské radnice má tradici starou sto sedmdesát let a během několika týdnů ho navštíví přes tři a půl milionu lidí. Mezi nimi i řada Čechů.

"Je to tady skvělé. Většinou jezdíme do Německa na trhy. Teď jsme chtěli zkusit, jestli je Vídeň tak výjimečná. Mají tady bohatší sortiment než u nás," řekl jeden z návštěvníků. V Česku se vánoční kolotoč teprve roztáčí, ale ve Vídni už jede na plné obrátky. Návštěvníci sem jezdí za romantikou i na firemní akce.

Největší trh má tradici starou sto sedmdesát let

Vídeň nabízí čtrnáct vánočních trhů po celém městě, každý s jinou tématikou. Stánkaři každý den prodají přes půl tuny perníků a trdelníků. Gurmáni mohou ochutnat tradiční dýňové a jablečné klobásy nebo bramboráky třeba se zakysanou smetanou. Prodávají je přímo pod impozantní věží katedrály svatého Štěpána.

Vyhlášený vídeňský punč nebo svařák stojí v přepočtu sto korun, tedy dvakrát tolik, co v Česku. Prodejci se ale dušují, že mají jedinečnou recepturu. U nás ho čepují do plastových kelímků, ve Vídni dostanete každý rok jiný porcelánový hrníček. Letos inspirovaný holínkou Santy Klause.

Stánkaři nabízejí tradiční vánoční výzdobu, unikátní ručně vyráběné koule stojí v přepočtu i několik stovek. Návštěvníci si mohou nechat uvázat adventní věnec přesně podle svých představ. A kdo touží po romantice z dob monarchie, může se vánoční výzdobou kochat z kočáru. Za patnáct stovek na dvacet minut.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky