Rysům se v Beskydech daří, mláďata vyvedlo pět samic

TNBiz, 13.12.2019
Jde o rekord za celou dobu jejich pozorování

Ochránci zvířat letos zaznamenali v Beskydech rekord - hned pět samic rysa ostrovida tam přivedlo na svět mláďata. Prokázaly to videopasti, které zaznamenaly celkem 12 koťat i s rodiči.

Draža, Kornélie, Lucka, Gábi a Heřmína. Těchto pět rysic letos vyvedlo mláďata. Podle zoologů jde o rekord za celou dobu jejich pozorování. A to přírodovědci život největší evropské kočkovité šelmy ve volné přírodě sledují už 20 let.

"V tuto sezónu se podařilo zaznamenat celkem nejvyšší počet mláďat rysů na česko-slovenském pomezí. Bylo to hlavně v oblasti Beskyd a Javorníku," říká odborník na velké šelmy z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Zatímco loni mladé vyvedla jen jediná rysice, letos se těmto kočkám v oblasti reprodukce mimořádně dařilo. Pět samic vyvedlo prokazatelně 12 mláďat. Není ale vyloučeno, že kamery nezachytily úplně všechna.

"V průměru jsou to zhruba 2 až 3 koťata na jednu samici. Letos tam byly dvě, které měly jenom jedno mládě, dvě měly 3 mláďata, jedna měla dokonce čtyři," vypočítává Kutal.

Plné dospělosti se ve volné přírodě ale zřejmě dožije jen polovina z nich. Přírodovědci teď doufají, že se rysové přirozeně rozšíří i do oblasti Bílých Karpat, kde je jejich výskyt jen sporadický.

"Ta mláďata se můžou osamostatňovat už ve věku nějakých osmi, devíti měsíců. Během dubna opouštějí matku a začínají sama lovit. A rozmnožují se zpravidla už tu další sezónu, kdy jsou zhruba dvouletá," vysvětlil expert.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy