Vánoce - doba obalová

Během Vánoc se zvýší množství odpadu, které domácnosti produkují. Jen loni prodeje elektroniky tvořily celých 40 % celkových tržeb internetových prodejů. Právě toto zboží bývá nejčastěji baleno do pěnového polystyrenu.

Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS koupí zboží v polystyrenovém obalu několikrát za rok téměř každý z nás (97 %). „Polystyren je kvůli svým vlastnostem, jako je velmi nízká hmotnost, 98 % tvoří vzduch, vysoká pevnost, vynikající schopnost tlumit nárazy a samozřejmě skvělá tepelná izolace velmi oblíbený nejen ve stavebnictví při zateplování domů, ale i jako obalový materiál pro křehké zboží i potraviny, které uchovává déle čerstvé. Ještě lepší variantou je odnést čisté odpadní obaly z pěnového polystyrenu do sběrného dvoru, kde jsou sbírány odděleně od ostatních plastů a následně znovu využity pro nové výrobky“, vysvětluje předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Polystyrenový obal vraťte výrobci

Pokud nám není lhostejný stav naší přírody a nechceme hodnotnou surovinu nechat bez užitku uložit na skládku, nebo ji dát zlikvidovat jiným způsobem, můžeme využít systém separovaného sběru odpadních obalů. Jeho činnost se řídí podle zákona, který ukládá obcím a městům povinnost třídit a využívat komunální odpad, jehož součástí jsou také obaly z pěnového polystyrenu. „Stejně tak dovozci, distributoři a maloobchody, uvádějící na trh nebo do oběhu obaly, případně balené výrobky, mají podle zákona povinnost obaly odebírat zpět a postarat se o jejich další využití,“ upozorňuje František Vörös ze Sdružení EPS ČR .

Po uši v papíru

Většina dárků pod vánočním stromečkem je zabalena do papíru. Existuje ale několik druhů papíru a s každým je potřeba nakládat jinak. Obyčejný novinový papír, televizní programy, nebarevné balicí papíry nebo ručně vyráběný papír můžeme vyhodit do modrého kontejneru. Lesklé papíry, povoskované papíry nebo papíry nastříkané barvou ale musíme vyhodit do směsného odpadu. Pokud dostanete poštou obálku s dárkem, většinou je v ní ještě bublinková folie. Tu je třeba z obálky odstranit a vhodit ji do žlutého kontejneru. Malé folie na obálkách nechané pro náhled adresy, není třeba odstraňovat. 

 

Modrý kontejner

Časopisy, noviny, ručně dělaný papír, kartonové krabice

Žlutý kontejner

Plastové obaly, bublinkové folie, pěnový polystyren, očištěné potravinové obaly z pěnového polystyrenu,

Směsný odpad

Povoskovaný papír, lesklé papíry, pauzák, křídový papír, papíry s barevným nástřikem

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba