Nové byty v Praze: nejlépe si bydletní vyberete v Praze 5, v centru je nabídka malá

Počet dostupných nových bytů v nabídkách developerů zůstává na pražském rezidenčním trhu stále velmi nízký. Přesto existují lokality, kde si zájemci o nové bydlení vyberou lépe než jinde. Dlouhodobě se nejvíce bytů nabízí v katastru Prahy 5, na začátku letošního roku si zde lidé mohli vybírat z celkem 884 nových bytů. Naopak v nejužším centru Prahy je situace zcela opačná – ceníky developerů zde zejí prázdnotou. Vyplývá to z podrobných statistik developerské společnosti Ekospol, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než 13 let.

Praha 5 nabízí celkem 884 nových bytů

Počet dostupných nových bytů v cenících developerů se už několik let pohybuje pod hranicí tři a půl tisíc. Nabídka tak ani zdaleka nepokryje celoroční poptávku po novém bydlení. Některé lokality se však tomuto dlouhodobému trendu vymykají. „Nejlepší výběr je stále v Praze 5, kde developeři nabízí celkem 884 nových bytů. Druhou pozici si drží Praha 9 s 652 nabízenými byty. O poslední medailovou pozici se přetahují Praha 4 (593 nabízených bytů) a Praha 10 (557 nabízených bytů),“ přibližuje statistiky generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Naopak na druhé straně žebříčku nabízených bytů zůstávají centrální části hlavního města. „Pouhých pět nových bytů nabízejí aktuálně developeři v Praze 1, což je oproti minulému roku výrazný propad. Ještě loni si totiž mohli zájemci v této lokalitě vybírat z šesti desítek bytů. Na předposlední příčku se propadla Praha 3 se 172 nabízenými byty. Několik nových rezidenčních projektů umožnilo Praze 2 odpoutat se od předposledního místa. Na něj se však v následujících čtvrtletích zcela jistě vrátí,“ tvrdí Korec.

Statistiky nabízených bytů úzce souvisí s tím, kde se staví nejvíce bytových projektů. Nepřekvapí proto, že dominuje východ a jih hlavního města, kde developeři v minulosti získali o něco více pozemků vhodných pro bytovou výstavbu než v samotném centru Prahy. „Právě v širším centrum Prahy a na jejím okraji umožní adekvátně reagovat na přirozený růst hlavního města a nabídnout lidem takové byty, které opravdu chtějí. Tedy v klidné části uprostřed zeleně, ale s dobrou dopravní dostupností a plnou občanskou vybaveností v místě. Tuto kombinaci představ o bydlení jim rezidenční projekty v centru nabídnout nedokáží,“ upozorňuje Korec.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které Ekospol zveřejnil v minulých týdnech. Podle nich se loni v Praze prodalo celkem 5124 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 15 procent, naopak ve srovnání s rokem 2017 jde o pětiprocentní pokles. Počet dostupných bytů na přelomu roku stagnoval na hodnotě 3435 nabízených bytů. Průměrná cena nových bytů v cenících developerů na konci roku vzrostla o 6,4 procenta na 103 413 korun za metr čtvereční.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality