Kvůli teplé zimě zvířata hynou: přijdeme o ježky a netopýry?

Kvůli teplé zimě se některá zvířata začínají chovat jako na jaře. Opouštějí úkryty a hledají potravu. Jenže takovou chybu často zaplatí životem. V ohrožení jsou netopýři, ježci, nebo žáby. Přerušením zimního spánku se zvířata vyčerpají a často hynou.

Vzbuzená zvířata nemají co lovit a nemají energii

Zdeněk Machař z brněnské záchranné stanice má v posledních letech na starosti stále víc zvířat, která doplácejí na změnu klimatu. Nezvykle teplá zima vyhání z pelechů třeba ježky – jednoho z nich našli lidé polomrtvého v lese. "Vylezl včera ven a ztuhl, stočil se do klubíčka, musíme ho zahřát," popsal záchranu Zdeněk Machař.

Minulou sobotu padl na Moravě teplotní rekord – sedmnáct stupňů uprostřed zimy. Z trávníků začaly vylézat žížaly a vidina potravy vylákala drobné savce z úkrytů. Krtci hrabou o sto šest celou zimu – teď se v přírodě objevují už i mloci a žáby.

"Pro všechna ta zvířata je to problém, ztrácejí energii a nemají co lovit," vysvětluje Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Pokud nestihnou doplnit energii a schovat se, první mrazy často zaplatí životem.

V ohrožení jsou i netopýři, kteří tráví zimu na půdě, nebo ve střešních dutinách. Když se však půda ohřeje, létají netopýři ven. S prvním ochlazením hledají úkryt a často se stává, že celá kolonie pronikne oknem třeba do bytu.

Zmatek kvůli mírné zimě vládne i v ptačí říši. Rackové běžně odlétají v srpnu za teplem do Afriky, jednoho ale chytili před pár dny v ulicích Brna. Někteří stěhovaví ptáci vůbec neodletěli, jiní se předčasně vracejí. Lidé tento týden zahlédli na polích třeba čápy, kteří loví hraboše.

Odborníci upozorňují, že kvůli teplé zimě se zvláštně chovají i zpěvní ptáci – v těchto dnech si někteří začali stavět hnízda. Ptákům se pak vylíhnou mláďata ještě v době, kdy je nedostatek hmyzu a mohou zemřít hlady.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy