Online prodeje květin na Valentýna stoupají trojnásobně

Nejčastějším dárkem na Valentýna jsou květiny Nejčastějším dárkem, který Češi pořizují z internetových obchodů ke svátku svatého Valentýna, jsou květiny. Jejich prodeje stouply oproti běžnému období trojnásobně a vyrovnaly se tak i loňským nákupům květin před Prvním májem. Vedle tradičních dárků v podobě čokolády či plyšáků stoupá také obliba erotického prádla, drobných elektrospotřebičů, ale i víkendových pobytů. Data vyplývají z analýzy společnosti Shoptet, největší české platformy pro e-shopy.

Před Dnem svatého Valentýna v českých e-shopech prudce stoupá – převážně ze strany mužů – poptávka po květinách. A to zhruba trojnásobně oproti běžnému období. „Podobný zájem o tuto kategorii zboží pravidelně evidujeme i před Prvním májem, českým svátkem zamilovaných. Letošní valentýnské prodeje květin ale téměř vyrovnaly poptávku v rámci obou svátků. Meziročně vzrostly zhruba o desetinu,“ uvádí Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet. Mezi květinami převažovaly červené a růžové růže a také hrnkové květiny. V přepočtu na počet obyvatel dle údajů Google vyhledávali Valentýn na internetu nejčastěji lidé z Ústeckého kraje. Hledanost dotazů spojených s rozvozem květin v únoru stoupla na trojnásobek.

Daří se i praktickým darům a zážitkům

Spotřebitelé v internetových obchodech před svátkem svatého Valentýna tradičně nakupují i čokoládu, plyšové hračky nebo šampaňské. Z dražšího zboží potom vybírají šperky, kosmetiku a parfémy. Rok od roku se stále lépe daří i erotickému prádlu, které v e-shopech kupují hlavně ženy. Daří se ale také bavlněným pyžamům. Zájem je rovněž o praktické dárky, jako jsou fény, mixéry nebo smoothie makery, jejichž prodeje v tomto období vždy mírně vzrostou,“ vyjmenovává Miroslav Uďan. Mezi oblíbené dary ke svátku zamilovaných patří také zážitky, ať už se jedná o vstupenky do kina nebo divadla, večeře v restauracích, anebo o zájezdy na prodloužený víkend. Oblíbenými destinacemi jsou v tomto ohledu města jako Paříž nebo Řím. Když už Češi zůstávají v tuzemsku, nejčastěji si pořizují pobyty na horách.

Anglosaská tradice

Den svatého Valentýna přišel do Čech z anglosaských zemí. Slaví ho zejména zamilovaní partneři, kteří si 14. února vyznávají lásku. A to jak formou drobných pozorností, jako jsou právě květiny, tak i většími dárky. Tradice svátku odkazuje ke kněžímu Valentýnovi, který i přes zákaz oddával mladé páry. Následně byl zatčen a 14. února popraven.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky