Lesy ČR očekávají narůst zájmu o dřevěné domy


Podle zpracovaných analýz by se na českém trhu mohlo ročně prodat až tisíc dřevěných domků. Pro ČIA to dnes uvedl tiskový mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Jan Řezáč.

Řezáč se přitom domnívá, že v souladu se světovými i evropskými trendy poroste zájem o dřevěné domky také v ČR. "Jde jen o to, aby byl k tomu vytvořen takový systém pobídek, aby byly na takové projekty ochotny dávat finanční prostředky bankovní domy. V současnosti totiž mezi nimi panuje obava, zdali se vyplatí poskytnout hypotéku na stavbu dřevěného domu," konstatoval Řezáč.

Jedním ze stimulů by mohlo být podle Řezáče daňové zvýhodnění dřeva. "Ze zkušeností ze zahraničí víme, že daňové zvýhodnění některých materiálů vede k jejich výrazně masivnějšímu používání," zdůraznil mluvčí. Sám podnik LČR by byl navíc podle jeho slov "určitě schopen" nějaké pobídky, například zaváděcí ceny stavebního dřeva, připravit také.

Perspektivu ve vyšším využití dřeva ve stavebnictví v ČR vidí Řezáč především u mladší generace. "Pro mladé lidi, kteří se chtějí osamostatnit a hledají možnost, jak postavit relativně levný a přitom prostorný domek, je stavba kamenného nebo zděného domu příliš finančně náročná a je to obtížné i organizačně, neboť takový dům se staví několik let.

Naopak řešení, kdy budou relativně levně bydlet za šest týdnů v dřevostavbách, je velmi zajímavé," domnívá se Řezáč. Podíl dřevěných staveb v ČR se v současné době pohybuje do jednoho procenta, za oceánem, v USA nebo Kanadě, však činí 80 procent a průměr zemí EU dosahuje v současné době deset procent a stále roste.


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření