Jak využít volný a neplánovaný čas vesele i efektivně

V souvislosti s nařízením vlády je nutné trávit co nejvíce času doma. Důležité opatření s sebou ale přináší i rizika v podobě stresu, všemožných obav a nudy. Aby vás tyto myšlenky nezačaly sžírat, využijte nastalou situaci jako příležitost ke zlepšení sebe sama. Přinášíme tipy na činnosti, které vám pomohou vyvarovat se negativním myšlenkám, a zároveň využít drahocenný čas efektivně.

Cvičte, třeba s koučem na mobilu

Pravidelný pohyb uvolňuje stres. Svoji pravidelnou cvičební lekci, o kterou jste přišli, proto nahraďte jiným cvičením. Všemožné lekce najdete na YouTube. Zkuste se také podívat na stránky svého domovského klubu. Některé z nich vysílají lekce pro své členy online. Efektivně lze využít i Instagram TV, kde tipy na cvičení sdílejí trenéři z celého světa. Online si můžete objednat také cvičební gumy, kettlebelly a další pomůcky, se kterými si v domácím prostředí bohatě vystačíte.

Náš tip: Nejméně 2x denně se protáhněte, ideálně alespoň po 15 minutách. Důležité je věnovat se oblasti zad, krku, ale i kyčlím, které více než jindy trpí dlouhým sezením. Pokud máte zahradu, snažte se na ní trávit co nejvíce času. Můžete si vyjít i na procházku do parku nebo do lesa, ale vyhledávejte místa pouze tam, kde je minimum lidí.

Navštěvujte památky virtuálně

Kvůli koronavirové pandemii se nemůžeme podívat do zahraničí ani navštěvovat památky nebo kulturní akce. Máme ale možnost cestovat virtuálně. Díky službám Google Earth a Google Maps můžete prozkoumat třeba Paříž, New York nebo Sydney, podívat se na vrcholky hor nebo překrásné pláže. Své pomyslné dveře na dálku zpřístupnila také světová muzea, jako Van Goghovo muzeum v Amsterdamu, British Museum v Londýně nebo Metropolitní muzeum umění v New Yorku, kde se projdete expozicí luxusních šatů od Christiana Diora. U nás můžete virtuálně nahlédnout do Národního zemědělského muzea, budovy Státní opery nebo do výroby nejoblíbenějších tuzemských bublinek BOHEMIA SEKT.

Udělejte si pořádek v dokumentech

Jednou z nejotravnějších činností vůbec je evidence „papírů“, jako jsou účtenky a pojištění. Proto to také každý odkládá. Teď máte příležitost vrhnout se na své kostlivce ve skříni. Využijte online aplikace, do kterých můžete své dokumenty zdarma nahrát a jednou pro vždy skoncovat s jejich věčným hledáním. Na pojistné smlouvy použijte službu RIXO.cz, díky které budete vždy správně pojištění. Nahrajte své pojistné smlouvy do internetového přehledu nebo aplikace, která vám je zdarma i zkontroluje. Poskytne i zpětnou vazbu včetně doporučení, u které pojišťovny je možné si sjednat stejné pojištění za lepších podmínek. S věčným hledáním účtenek se můžete vypořádat díky flyceipts. Aplikace nejen uchovává účtenky, třeba pro případ reklamace, ale upozorní také na končící záruční lhůtu vašich produktů.

Zapracujte na svém dýchání

karanténě se možná nevyhneme pocitům úzkosti nebo nervozity. Proto do svého denního programu zařazujte relaxační techniky založené na vědomé práci s dechem. Najděte si pohodlné místo a usaďte se tak, abyste ve vybrané poloze vydrželi několik minut. Nejjednodušší dechovou technikou je rovnovážné dýchání, kdy se snažíte o stejně dlouhý nádech a výdech. Při nádechu počítáte do čtyř, a to samé při výdechu. Dech by měl být pozvolný a nenásilný. 

Tip na praktické cvičení: Plný jógový dech. Lehněte si na záda, ruce položte podél těla dlaněmi vzhůru, zavřete oči a uvolněte se. Postupně si začněte uvědomovat tři typy dechu: břišní, hrudní a podklíčkový. Položte si nejprve dlaně na břicho a sledujte pohyb břišní stěny při nádechu a výdechu. Po několika dechových cyklech přesuňte dlaně na žebra ze strany a uvědomujte si, jak se roztahují a zase stahují. Nakonec posuňte dlaně do oblasti pod klíčními kostmi a sledujte pohyby hrudníku v této oblasti.

Pracujte na sebevzdělání

Patříte mezi ty, kterým vždy schází čas na své koníčky? Kupí se vám doma sebevzdělávací knížky, ze kterých máte přečteno sotva pár stránek? Vrhněte se na své resty a dočtěte vše, do čeho jste dříve investovali nemalé peníze. Místo seriálů, které nic moc nepřináší, sledujte přednášky úspěšných lidí. Stovky různých se světovými i českými osobnostmi najdete na YouTube pod označením TedX. Poslouchejte také podcasty. Inspiraci můžete najít třeba u známých českých motivátorů, jako je Jan Mühlfeit, Marian Jelínek nebo Ivo Toman nebo vzdělávací organizace Život jako hra.

Vylepšete si domov

Ve svém bytě budete teď trávit hodně času. Zcela jistě se budete lépe cítit tam, kde je to uklizené, vzdušné a kde z každého místa nepadají hromady věcí. Jaro je za rohem, a tak je čas na jarní úklid. Stejně tak se zbavte zbytečných věcí, které nemá cenu skladovat do příštího roku. Podívejte se na tipy návrhářů nebo stylistů, jak efektivně roztřídit oblečení, nebo zkuste aktuální hit efektivního úklidu podle koučky Marie Kondo.

Upevněte vztahy s blízkými

Dlouho jste se neozvali sestřenici a už si ani nepamatujete, kdy jste mluvili s babičkou? Anebo máte kamaráda, kterému jste neodepsali na zprávu nebo e-mail? Teď máte šanci ozvat se těm, na které jste zapomněli. Využívejte, pokud možno, Skype, Messenger, FaceTime a další nástroje k videohovorům. Lépe tak poznáte, jak se vaši blízcí mají, můžete jim alespoň na dálku posílat úsměvy a pozitivně působit na jejich psychiku.

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky