Jak je to s revizemi elektřiny, plynu a domácích spotřebičů?

Investice do revize se mnohanásobně vrátí Váháte, zda zkontrolovat v novém či stávajícím bytě rozvody elektřiny, plynu nebo domácích spotřebičů? Kdy je to doporučováno, radí odborník Jan Kovalský ze společnosti Energie ČS.

Bydlíme v panelovém domě, měli bychom provádět nějaké pravidelné kontroly elektřiny nebo plynu?

Ano, ve starších činžovních či panelových domech jsou často ještě hliníkové rozvody elektřiny. V takovém případě je třeba elektroinstalaci pravidelně revidovat elektrikářem. V opačném případě může hrozit zkrat a následný požár. Rozvody lze samozřejmě také vyměnit za nové, počítejte ale pak s investicí pohybující se v řádech desítek až stovek tisíc, v závislosti na velikost bytu. Pokud je v domácnosti zavedený také plyn, je třeba pravidelně kontrolovat i jeho rozvody. Při podcenění revizí může hrozit únik plynu, což by chtěl riskovat málokdo.

Přestěhovali jsme se do nového bytu, je nutné provádět revizi domácích spotřebičů?

Elektrospotřebiče ve špatném technickém stavu mohou velmi snadno způsobit požár a plynové spotřebiče zase únik plynu. Obezřetnosti je proto třeba hlavně když například přicházíte do nově pronajatého bytu, se kterým nemáte dlouhodobé zkušenosti a neznáte dobře jeho historii. Zde se jistě vyplatí nespoléhat na starší revize a investovat do vlastního a aktuálního prověření technického stavu všech rozvodů a elektrických i plynových spotřebičů. Taková investice se mnohanásobně vrátí v následném klidu a bezpečí.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika