Jak vybrat ten nejlepší vysavač právě pro vás

REKLAMA       Inzerce, 26.3.2020

Vybírat nový elektrospotřebič může být docela náročné. Možná nejde ani o to, který vybrat, ale jak - za pomoci jakých kritérií se rozhodnout. Prostě překročit ten Rubikon rozhodnutí, který konkrétní vysavač zakoupíte a dáte za něj nemálo peněz.

Můžete po předchozích zkušenostech upřednostňovat určitou značku a u ní vyhledat ten konkrétní model, který odpovídá vašim představám. Nebo naopak, napříč značkami hledat modely vysavačů, které nejlépe splňují vaše požadavky. Ale tak i tak se může stát, že opomenete některou charakteristiku, kterou si předdefinovat vás ani nenapadlo, a ouha – v reálném používání spotřebiče vás bude omezovat a otravovat. Nebo vás prostě bude zlobit vědomí, že jste i v tomto směru mohli vybírat lépe.

U vysavačů se určitě budete rozhodovat podle výkonu, sací síly, způsobu napájení, ale také hmotnosti a hlučnosti, volit, zda vysavač sáčkový nebo bezsáčkový, ruční nebo robotický, určený pro běžné plochy domácnosti nebo třeba kanceláří, anebo budete hledat průmyslový vysavač pro náročné provozy. Pokud tohle všechno budete mít na paměti a stejně hledáte cestu, jak se ve své volbě utvrdit, jednoduše se podívejte na - nejlepší vysavač. Není lepší doporučení, než zkušenosti z praxe – když se podíváte na cenné zkušenosti ostatních uživatelů vysavačů a pročtete si, co k jednotlivým spotřebičům píšou, na jejich zpětné vazby, námitky a připomínky, určitě vám to pomůže s vaším rozhodnutím pro konkrétní spotřebič.

Rozhodování pro vysavač může být náročnější v situaci, kdy se pohybujete ve vyšších cenových kategoriích, nebo v typech vysavačů, které nepoužíváme tak běžně. Třeba takové robotické vysavače jsou přece jen poměrně novou a sofistikovanou kategorií, a i když můžete najít vyhovující modely už i za ceny odpovídající klasickým typům vysavačů, s některými funkcemi a vybavením jednotlivých modelů robotických vysavačů se u klasických domácích vysavačů „s lidskou obsluhou“ nepotkáváte. Zkrátka osobní zkušenost s tímto novějším typem vysavačů není tak dlouhá, ale můžete si kvalitu a vlastnosti jednotlivých modelů různých značek prověřit na zkušenostech dalších zákazníků. U jejich výběru musíte zohlednit členitost prostoru, který by měl robotický vysavač zvládat, typ podlahy, který bude ošetřovat. Vzít v úvahu musíte, jestli potřebujete robotický vysavač především na koberce, nebo robotický mop, který bude vysávat a vytírat tvrdé povrchy. Jednotlivé modely mají různé druhy navigace v prostoru, sací výkon, ale také takové vychytávky jako možnost ovládání na dálku přes wi-fi modul, detekci zvláště špinavých míst, dobíjení během úklidu a mnohé další.

Dalším typem vysavačů, u kterých je rozhodování specifické, jsou průmyslové vysavače. Jsou určeny pro náročné prostředí včetně třeba staveb a musejí tedy splňovat jiná kritéria, než vysavače určené primárně pro domácí prostředí, se kterými všichni máme nějakou tu zkušenost. Musejí mít především vyšší sací výkon, robustní konstrukci a vůbec být celkově odolnější. Protože rozloha plochy, kterou průmyslový vysavač bude nejspíše ošetřovat, nebude malá, dívejte se především na modely s nižším příkonem (nižší spotřebou elektřiny) a přitom dostatečným sacím výkonem, na dostatečný objem sběrné nádrže (nebo sáčku) a snesitelnou hlučnost. Ale třeba u průmyslových vysavačů, které chcete používat na stavbách, je bohužel nutné akceptovat i vyšší příkon, protože zkrátka prach a sutiny jsou na vysávání náročné - stroje s nižším příkonem by podobný materiál vysávat efektivně nezvládaly. Tady určitě není od věci zvážit i další funkce, třeba vysavač s oklepem pro zbavení se zachycených nečistot, širší hubici pro větší nečistoty, možnost využít vysavač i jako fukar, a další.

Tohle je poměrně specifické rozhodování, kde určitě uvítáte názory těch před vámi, kteří si podobný specifický vysavač také dlouze vybírali. Ale určitě není porovnání zkušeností zbytečné ani u těch nejběžnějších domácích vysavačů, protože zkrátka víc hlav víc ví. Stejně platí, že vyposlechnout nebo přečíst si více názorů můžete vždycky, mít více informací není od věci, rozhodnout se ale nakonec stejně musíte vy.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika