ČNB uvolňuje poskytování hypoték, už se neobává nafukování realitní bubliny


Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Už se neobává nafukování realitní bubliny. Limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) zvýšila na 90 procent z 80 procent. Poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) zvýšila ze 45 na 50 procent. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila. 

Uvolnění limitů dokládá, že obava České národní banky z přehřívání hypotečního a potažmo nemovitostního trhu rapidně polevuje. Je pravděpodobné, že v dohledné době dojde k dalšímu uvolnění limitů.

Místo limitů nyní nemovitostní trh spolehlivě, a ještě účinněji ochlazují dopady boje s koronavirem. Nemovitostní trh projde útlumem, nelze vyloučit pokles cen v hůře situovaných lokalitách. Zároveň bude klesat ochota lidí zadlužovat se a brát si hypotéku.

Banky budou z důvodu růstu nezaměstnanosti, výpadku příjmu řady domácností a vzestupu podílu problémových a nesplácených úvěrů připočítávat k sazbám hypotečních úvěrů rizikovou přirážku, což také řadu potenciálních zájemců odradí od toho, aby si hypotéku pořídili. Podíl nesplácených úvěrů bude narůstat navzdory plánů vlády odložit v rámci moratoria splátky hypoték až o šest měsíců.

Svým způsobem tedy současná opatření pro bojkoronavirem ochlazují nemovitostní trh natolik, že uvedených regulací ČNB není v dosavadní míře třeba a jejich potřeba dále poklesne, což centrální banka bude dále reflektovat právě dalším uvolněním limitů. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky