4 tipy na zlepšení vašeho pohodlí a produktivity při práci z domova

Když pracujeme z domova musíme často upravit své návyky a organizaci prostoru, abychom udrželi naši produktivitu na vysoké úrovni. Různá rozptýlení obvykle přispívají k nízké pracovní morálce a špatné vnitřní klima je jedním z neočekávaných faktorů negativně ovlivňující náš pracovní výkon. Proto je důležité doma udržovat zdravé klima. Zde je několik tipů, jak zlepšit kvalitu vzduchu a vytvořit si příjemné podmínky pro práci z domova.  

1.    Přiveďte čerstvý vzduch  

Vzduch uvnitř je až pětkrát vice znečištěný než venkovní vzduch[1], což může ovlivňovat nejen naše zdraví, ale i soustředěnost. Například vysoká hladina CO2 ovlivňuje naše kognitivní funkce a může způsobit bolesti hlavy, pálení očí nebo nepříjemný pocit na hrudi. Proto je důležité často větrat, aby se hladina CO2 udržela v nízkých hodnotách[2].

2.    Sledujte vlhkost  

Vysoká vlhkost může ovlivnit naše pohodlí, zdraví i produktivitu[3]. Lidé mohou v prostředí s vysokou hladinou vlhkosti cítit únavu a letargii. Sledování vlhkosti je proto důležitý krok pro udržení ideálního prostředí pro práci z domova.  

3.    Topte chytře

Sledování filmu v obýváku z pod tepla přikrývky nevyžaduje stejnou pokojovou teplotu jako sezení u stolu dvě hodiny v kuse. Zatímco je známo, že teplota ovlivňuje naše pohodlí, už ne všichni si uvědomují, že má značný dopad i na produktivitu. Studie ukazují, že pokud teplota přesáhne 25 °C, s každým dalším stoupajícím stupněm produktivita klesá o 2 %[4]. Proto kontrola teploty je klíčem k vysoké produktivitě i celkové pohodě. Zdržení se zbytečného přetápění či používání chytrého termostatu, který má teplotu neustále pod dohledem, pomůže nejen ušetřit energie, ale také vytvořit zdravé domácí prostředí.

4.    Snažte se omezit hluk

Hluk je jeden z hlavních faktorů ovlivňující naši produktivitu. Rušivé zvuky jako jsou cizí hovory, zvonění telefonů či klimatizace mají negativní dopad na kvalitu práce[5]. Pokud se chceme vyhnout poklesu pracovního výkonu doma, měli bychom si pro práci zvolit tichou místnost bez rušivých zvuků v pozadí.

„V době, kdy řada lidí tráví mnoho času prací z domova, je kvalita domácího ovzduší rozhodující pro výkon a koncentraci,“ uvedl zakladatel společnosti Netatmo Fred Potter. „Chytrá domácí zařízení jako senzory pro kvalitu vzduchu nebo meteostanice jsou efektivní v dosažení správných podmínek. Díky chytrým senzorům víme, kdy máme otevřít okno či zapnout zvlhčovač vzduchu. Pomůžou nám být zdravější a produktivnější při práci z domova,“ doplnil Potter.

•••

[1] Agentura pro ochranu životního prostředí

[2] Ibid

[3] Air humidity requirements for human confort, Jorn Toftum, P. Ole Fanger, 1999

[4] Control of temperature for health and productivity in offices, Olli Seppanen, William J. Fisk, David Faulkner, 2004

[5] The effect of sound on office productivity, CM Mak, YP Lui, 2011



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky