Jarní úklid plic: aby plíce lépe fungovaly

Severská chůze s hůlkami, jízda na kole, plavání Zdravé plíce, ale i plíce astmatiků, alergiků a lidí s dalšími pneumologickými obtížemi, a to včetně dětí… Aby mohly společně s dalšími orgány dýchací soustavy správně fungovat, a aby i dech mohl vykonávat tolik potřebnou očistnou práci pro organismus, měly by být naše plíce ideálně zdravé nebo v takové kondici, aby se zvládly vypořádat s každodenními či nenadálými civilizačními vlivy jako smog, alergeny, viry či bakterie. Můžeme jim tedy pomoci a posílit je? Co je vhodné a jak na to?

Kloktání, inhalace, dezinfekce

Toho, že dýcháme, si zpravidla vůbec nevšímáme, dokud vše funguje, a nesetkáme se přitom s překážkami. Jak tedy na správnou péči o naše dýchací ústrojí, abychom je dokázali překonat nebo jim dokonce pomohli předejít? „Právě v této době pandemie koronaviru se například obecně doporučuje kloktání solných roztoků jako dezinfekce dutiny ústní, a vhodné je i pravidelné prolévání nosu, k čemuž je ideální například luhačovická Vincentka, která je běžně dostupná, protože má jako jediný pramen povolení k lahvování,“ uvádí primářka luhačovických dětských léčeben MUDr. Jana Rydlová a dodává: „Ta je totiž v lázeňství využívána především pro svůj mukolytický účinek, díky němuž usnadňuje odkašlávání, ale také pro protizánětlivý účinek, snižování dráždivosti sliznic horních a dolních dýchacích cest nebo napomáhání zvlhčení jejich slizničních povrchů.“ To jsou ostatně také účinky lázeňské procedury, která začíná právě vykloktáním a vypláchnutím nosu. Řeč je o inhalaci, kterou je ovšem pro udržení dýchacích cestdobré kondici možné provádět nejen v lázních, ale i doma. „Inhalace minerálními vodami typu Vincentky lze také provádět prostřednictvím domácích inhalačních přístrojů,“ uvádí MUDr. Jiří Hnátek, hlavní lékař léčeben pro dospělé společnosti Lázně Luhačovice, a. s. a primářka Jana Rydlová k tomu dodává: „U nás v lázních se učí správně inhalovat i děti s různými dýchacími onemocněními, z nichž některé mají rovněž malé inhalátory i doma, takže je mohou nyní využít. K inhalacím se přitom využívá minerální voda o teplotě 37 ͦC, která z inhalačních přístrojů vychází jako mléčná pára.“

Správný dech – půl zdraví

A co ještě může pomoci? Dechová cvičení! Sestav a cviků v rámci dechové fyzioterapie a rehabilitace přitom existuje celá řada a v odborném prostředí z nich fyzioterapeut podle situace zvolí nejvhodnější postup na míru tomu, s kým pracuje, a s jakým onemocněním mu má pomoci, a to samozřejmě na základě předchozí léčby a doporučení lékaře. Nicméně výhodou je, že základ těchto cvičení můžete praktikovat každý den i v domácím prostředí. „Cviky mají totiž určité společné principy provedení – například jejich nezbytným základem je správné držení těla a nácvik břišního dýchání,“ vysvětluje MUDr. Jiří Hnátek. A jak tedy na to? „Plynulý nádech by měl vycházet z kontrolovaného vyklenutí  břicha, které je následováno rozšířením hrudníku při maximálním nádechu. Po té následuje pasivní výdech, přičemž se vše provádí se zavřenými ústy, a to vleže nebo vzpřímeném sedu. Ruce jsou přitom opřeny v bok pod okrajem dolních žeber, palce směřují dozadu, ostatní prsty vpřed. Svaly v oblasti ramenních pletenců musí být po celou dobu nádechu relaxované. Toto cvičení kromě zlepšení plicních funkcí zlepšuje například také vykašlávání,“ popisuje primář Hnátek.

Nejlepší prevence? Chůze a dobrá nálada!

Severská chůze s hůlkami, jízda na kole, plavání i rychlá chůze… To jsou namátkou příklady aktivit, které, byť se zdají na první pohled samozřejmé, patří mezi účinné rehabilitační cvičení a při posilování plic hrají významnou úlohu. „Vytrvalostní trénink a respirační fyzioterapie jsou v tomto ohledu velmi důležité, protože zlepšují nejen funkce dýchacího ústrojí, ale jsou prospěšná i pro celkovou tělesnou výkonnost a odolnost,“ uvádí MUDr. Jiří Hnáteka pokračuje: „Jakkoli to může znít odborně, příliš sportovně či namáhavě a raději byste to ihned vzdali, není potřeba se ničeho obávat – nejjednodušším  a nejpřirozenějším vytrvalostním tréninkem je rychlá chůze.“ Ať už ale zvolíte chůzi či jinou pravidelnou činnost, vždy je potřeba mít na paměti také přiměřenou zátěž pro dýchací a oběhový systém. „Důležité je pohybovat se úměrně svému věku a zdravotnímu stavu – není totiž vůbec nutné, a dokonce ani vhodné překonávat pocity výraznější dušnosti,“ doplňuje MUDr. Hnátek. A co je vůbec nejdůležitější? „Být v pohodě a vyvarovat se stresu – ten totiž zhoršuje jakékoliv onemocnění,“ dodává závěrem a s úsměvem MUDr. Jana Rydlová.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky