Pandemie tlačí nájmy dolů. V nabídce jsou byty, které využívali turisté

TNBiz, 19.4.2020


Levnější nájmy bytů. Jeden z mála pozitivních vlivů současné pandemie. Do nabídky se totiž hlavně v Praze dostaly prázdné byty uvolněné kvůli pozastavení krátkodobých pronájmů služeb Airbnb. V hlavním městě se ceny snížily i o desítky procent. Menší byt na Malé straně tak seženete i za 15 tisíc měsíčně.

"Byt v klidné ulici v centru Prahy v pěším dosahu od Staroměstského a Václavského náměstí za 13 tisíc měsíčně včetně poplatků a internetu. Připravený k okamžitému nastěhování," stojí v jednom z inzerátů, se kterými se teď na internetu doslova roztrhl pytel.

"Byt, který stál třeba 30 tisíc na Praze 1, je v tuto chvíli v nabídce za polovinu," potvrzuje jeden z makléřů. Ve většině případů jde o byty, které sloužily ke krátkodobým pronájmům pro turisty v rámci služeb typu Airbnb. Kvůli uzavřeným hranicím a nejisté budoucnosti je teď majitelé nabízejí k dlouhodobému pronájmu.

"Nevím, kdy se konečně otevřou hranice. V tuhle chvíli vlastně krátkodobý pronájem téměř nic nevynáší a já potřebuju platit závazek, který mám na té nemovitost," řekl jeden z majitelů.

Nabídky se objevují hlavně ve větších a turisticky atraktivnějších městech. "V rámci Prahy je bytů, které byly používány na krátkodobý pronájem, několik tisíc. Například v Brně je to několik málo stovek bytů a v ostatních koutech republiky jsou to spíš desítky," vysvětlila realitní kancelář RE/MAX.

Zvýšený zájem o pronájem přitom realitní kanceláře neevidují. "Zájem o nájmy je pouze u těch případů, kdy je pro lidi opravdu nezbytně nutné v tuto chvíli vyměnit byt, protože vzhledem k bezpečnostním opatřením, není možné chodit na prohlídky," řekl PR specialista firmy RE/MAX Tomáš Hejda.

Zvýšená nabídka volných bytů k pronájmu, která je doprovázená nižším zájmem o ně, logicky tlačí ceny nájmů dolů. Podle odborníků ale do budoucna znovu porostou.

"U levných podnájmů třeba na Praze 1 bych si dal určitě pozor. To nejlevnější neznamená, že je to z dlouhodobého hlediska pro lidi nejlepší. Může se stát, že jakmile se otevřou hranice, budou pronajímatelé chtít byty využít opět na krátkodobý pronájem," poznamenal makléř.

Vše teď bude záviset na tom, kdy se otevřou hranice. I poté ale bude chvíli trvat, než se do České republiky vrátí zahraniční turisté, kteří si podobné byty nejčastěji krátkodobě pronajímají. To se prý nedá očekávat dříve než za rok.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika