Každý osmý Čech plánuje do 5 let postavit vlastní dům

Podle nedávného průzkumu společnosti Wüstenrot plánuje 13 % Čechů v následujících pěti letech stavět. Nejčastěji se na stavbu chystají mladí lidé a rodiny s dětmi. Mezi hlavní důvody patří touha bydlet ve vlastním domě, sestěhovat se partnerem či mít víc místa pro rodinu. Stavbu plánují financovat nejčastěji hypotékou, stavebním spořením a vlastními úsporami.

Po novém bydlení se ohlíží 42 % Čechů. Kromě koupě nemovitosti se nabízí i možnost stavby vlastního domu – k této volbě se přiklání 13 % Čechů. Stavba vlastního domu přitom láká nejvíce ty, co žijí v podnájmu, konkrétně 18 % z nich. „Češi chtějí především bydlet ve vlastním rodinném domě. A jeho stavba se jim jeví jako dobrý způsob, jak toho dosáhnout,“ vysvětluje Marian Holub, produktový manažer společnosti Wüstenrot a dodává: „Zároveň vnímají bydlení v domě jako klidnější a důležitý je pro ně i prostor, který dům nabízí.“ Tyto důvody v průzkumu společnosti Wüstenrot uvedla čtvrtina respondentů. „Současná situace s plány zamíchala a ještě nějakou dobu je bude ovlivňovat. Ekonomická nejistota zkrátka bude a neochota se zadlužovat nastane i u řady respondentů, kteří ještě před nouzovým stavem plánovali stavět. Dá se však očekávat, že v dlouhodobém horizontu se k této strategii řešení bytové krize vrátí,“ upřesňuje Marian Holub.

Dům do každé rodiny

Stavět tak má v plánu především generace do 35 let. Mezi těmi, kteří plánují stavět, je mladých lidí přes 60 %. Stavební plány mají také rodiny s dětmi. „Podle našeho průzkumu vlastní dům láká především rodiče, a to i ty budoucí. Důvod je nasnadě – v bytě už se tísní nebo tomu chtějí předejít,“ doplňuje Marian Holub. Z respondentů, kteří chtějí stavět, má děti 55 %. A dalších zhruba 20 % se na příchod potomka chystá v následujících pěti letech.

Zajímavostí je, že mezi těmi, kteří chtějí stavět, je 39 % svobodných respondentů. Tedy ti, kteří buď partnera nemají, nebo s ním nežijí. „Tím, že tito lidé nepečují ani o děti ani o partnera, mají prostor věnovat se svým potřebám. A bydlení je, zdá se, jednou z nich,“ uvádí Marian Holub.

Pro peníze do banky

A jak chtějí stavbu financovat? „Z průzkumu vyplynulo, že Češi plánují k financování využít nejčastěji hypotéku. Půjčovat si přitom budou sami na sebe, k dofinancování využijí i peníze partnerů nebo dalších blízkých osob,“ uzavírá Marian Holub. Vzít si hypotéku plánuje 45 % respondentů, 28 % využije vlastní úspory a 25 % vybere prostředky ze stavebního spoření.


Průzkum
Bydlení a finance realizovala pro společnost Wüstenrot nezávislá výzkumná agentura Ipsos. Sběr dat proběhl on-line v listopadu a prosinci 2019 a zúčastnilo se ho 1 000 respondentů ve věku 18-99 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, místa a velikosti bydliště a vzdělání.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika