Chaty a chalupy: jak zajistit energii na vaření a vytápění i na odlehlá místa

Jsme národem chalupářů. A jak ukazují různé průzkumy, Češi do svých víkendových domovů stále více investují, aby zde mohli trávit více času a dopřát si hlavně relax. Tím spíše, pokud zůstanou kvůli pandemii koronaviru uzavřené hranice. S ohledem na tento trend i nutnost budoucí výměny starých kotlů roste význam LPG, respektive propanu, coby ekologického, a hlavně pohodlného zdroje energie. Právě rekreační objekty jsou totiž často mimo dosah přípojky zemního plynu, a proto se zde ve velké míře využívají plynové láhve. Kdy je vhodné přejít od láhví k zásobníku na plyn, který pokryje celou roční spotřebu energie?

Chalupaření či chataření patří k českým tradicím. Podle odhadů je v Česku objektů sloužících převážně k dočasnému bydlení či relaxaci přes 400 tisíc. Loňský průzkum NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu pak odhalil, že svou chatu nebo chalupu vlastní každý šestý Čech a další třetina dotázaných by si ji chtěla pořídit. Trendem jsou však stejně jako u všech nemovitostí též rostoucí ceny objektů určených k rekreaci.

Podle Jana Boruty, jednatele společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou, se koronavirovou pandemií zmražený trh nemovitostí začíná rozbíhat. U rekreačních objektů budou zřejmě na ceny působit dva hlavní vlivy. Mohou nastat případy, kdy část vlastníků chat kvůli finančním potížím a dalšímu předpokládanému poklesu ekonomiky nabídne své víkendové obydlí na trh. Růst nabídky by v tomto případě mohl tlačit ceny dolů. „Lidé se ale určitě budou snažit rekreační objekt udržet, co to jen půjde. To potvrzují i informace, které máme od bank o očekávaném nárůstu žádostí o hypotéky na rekonstrukci chat a chalup. Již nyní také pozorujeme zvýšenou poptávku po nákupu chat. Lidé stále neví, jestli budou moci v létě vycestovat, či nikoli a ve městě zůstat nechtějí,“ popisuje situaci na trhu nemovitostí Jan Boruta.

Stále větší investice do zvelebení rekreačních nemovitostí, které se tak často mění v druhé bydlení, potvrzují i další průzkumy. Lidé totiž často chtějí na chalupě trávit více času a uvažují, že se do víkendového domova přesunou na stáří. Mnohdy si tak pořizují plnohodnotnou nemovitost s cílem užívat si stejný komfort jako doma, tedy mít k dispozici základní TV nabídku a dostatečně silný mobilní signál pro možnost připojit se k internetu alespoň přes telefon, ale případně i vysokorychlostní internet a wi-fi. Primárním cílem je tedy relax, a nikoliv nákup ruiny, jíž bude nutné léta opravovat.

„Součástí tohoto trendu je samozřejmě zajištění spolehlivé dodávky energie pro vaření, vytápění i ohřev vody. To lze v případě rekreačních objektů pohodlně zajistit díky LPG, které se podle našich odhadů v nějaké formě využívá asi u 250 tisíc chat či chalup,“ uvádí Jiří Karlík ze společnosti Primagas, která dodává zemní plyn i LPG. „Vzhledem k tomu, že za dva roky bude zakázán provoz kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, se plyn nabízí jako ideální řešení. Je to ekologické palivo a odpadají starosti s přípravou dřeva či skládáním uhlí na zimu,“ připomíná Jiří Karlík.

LPG neboli propan-butan je díky nezávislosti na rozvodných sítích praktickým zdrojem energie využitelným v podstatě kdekoliv. Plynové láhve se používají například při kempování, pro plynové grily nebo pro vaření na plynovém sporáku. Využívají se rovněž pro venkovní topidla, ale i na dotápění vnitřních prostor. Největší 33kilogramové láhve umožňují vytápět malé chatky nebo mobilheimy a přes speciální automatický ventil je možné je spojit do baterie po dvou až osmi kusech.

„Nejefektivnějším způsobem uskladnění LPG, respektive propanu, je plynový zásobník, kam je plyn dovážen autocisternou. Jde o ideální řešení právě pro rekreační objekty, pro něž často nebývá dostupná přípojka zemního plynu, nebo chaty v rekreačních osadách, kde chybí elektrická síť dostatečně silná na to, aby se elektřina mohla plošně používat k vytápění nebo napájení tepelných čerpadel. Propanový zásobník stačí doplnit jednou za rok nebo i za dva,“ vysvětluje Jiří Karlík. „Podle našich zkušeností je finančně i časově výhodnější přejít z LPG láhví na zásobník při spotřebě 500 kilogramů plynu ročně, což představuje asi 6,5 MWh energie. To v praxi odpovídá vypotřebování asi čtyř 10kg nebo více než jedné 33kg LPG láhve měsíčně,“ doporučuje Jiří Karlík.

V praxi se místo směsi propan-butanu stále více využívá LPG složené výhradně z propanu, který vyniká mnohem lepšími vlastnostmi. Hlavní výhodou je možnost použití v exteriéru i v mrazech. Směs propan-butanu se totiž nemusí v nízkých teplotách odpařovat. Propan má také nižší obsah síry, minimum nečistot, neobsahuje nenasycené uhlovodíky a nezanechává na nádobí žádné skvrny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy