"To není jídlo, to je způsob života", říká kocour Garfield

„To není jídlo, to je způsob života“. Tak hodnotí lasagne jeden slavný komiksový a filmový hrdina: líný, mlsný a věčně hladový kocour Garfield, který pro talíř této italské klasiky udělá cokoliv. I když se zdá, že jde o pokrm docela náročný, není to pravda. Chce to kvalitní suroviny, a vědět, jak na to. O jeden skvělý tip se podělila zkušená bloggerka Live With Anny a výsledek bude stát za to.
Upečte si o víkendu lasagne

 

Na jeden pekáč lasagní, který vydá na šest porcí, budete potřebovat:

˗          1 kg mletého hovězího masa

˗          2 cibule

˗          3 lžíce oleje

˗          2 petržele

˗          3 mrkve

˗          1 rajčatový protlak

˗          400 ml vody

˗          2 mozzarelly

˗          100 g sýru Grana Padano

˗          cca 300 g těstovin (lasagne)

˗          sůl a pepř

Bešamel

˗          50 g másla

˗          50 g mouky

˗          500 ml mléka

˗          1 lžičku soli

˗          nastrouhaný muškátový oříšek

Dobrou pečicí troubu – například novou multifunkční troubu MORA VT 779 BX, která nabídne kromě zavařování, rozmrazování, ohřevu, výroby jogurtů, sušení, pozvolného pečení, grilování a mnoha dalších funkcí i speciální program na zapékání se zlatavou kůrkou. Patentovaný zaoblený tvar vnitřku trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch ideálně cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, který tak bude vždycky perfektně propečený a šťavnatý.

A jak na to?

Nejprve si připravte směs do lasagní. Na oleji osmahněte cibulku a přidejte mleté maso. Maso nechte zatáhnout, nachystejte si mrkev a petržel, kterou očištěnou nastrouhejte na struhadle nahrubo. Nachystanou zeleninu přidejte do hrnce a ještě chvilku opékejte. Nakonec přidejte sůl, pepř, rajčatový protlak a vodu. Takto připravenou směs zaklopte pokličkou a duste přibližně hodinu.

Mezitím si připravte bešamel. Nechte si v kastrůlku rozpustit máslo a postupně přimíchávejte mouku, dokud vám nevznikne jíška. Do jíšky nalijte mléko, pořádně míchejte metličkou, směs přiveďte k varu a na mírném plamenu směs vařte, dokud nezhoustne. Nakonec ji dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Lasagne postupně seskládejte tak, že na spod pekáčku rozprostřete vrstvu masové směsi, na ní dejte plátky těstovin, na těstoviny bešamel, masovou směs a vše posypejte parmezánem. Takto pokračujte, dokud vše nespotřebujete. Poslední vrstvu mějte masovou a tu posypejte zbytkem parmezánu a položte na něj rozkrájenou mozzarellu. Takto nachystané lasagne dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je hodinu. Po hodině pečení lasagne odkryjte a nechte je ještě přibližně 10 minut zapéct s programem „Gril s ventilátorem“, abyste se dočkali zlatavé krusty na povrchu. A pak už tuto výživnou a zdravou lahůdku podávejte všem nedočkavým strávníkům, kteří už budou lačně brousit kolem trouby!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend