Víte, které obiloviny jsou trendy? I bez lepku si můžete pochutnat!
Mezi nejznámějšími a nejčastěji pěstovanými obilovinami v České republice jsou pšenice, ječmen, žito, oves a kukuřice. Celkově u nás obiloviny zaujímají na orné půdě více než 60 % osevních ploch. Ivan Mach, výživový poradce společnosti Penam, doporučuje jíst obiloviny, které prospívají našemu tělu a jsou v souladu se zdravým životním stylem – pšenici špaldu, žito, ječmen a quinou.
Trpíte-li intolerancí na pšeničný lepek nebo pokud chcete tělu odlehčit od nadměrné konzumace této bílkoviny, ulevit svým zdravotním problémům či zhubnout, můžete volit bezlepkové produkty, které obsahují tyto obiloviny - a cítit se tak lépe. Nová řada bezlepkového pečiva Vitacelia zahrnuje jak bezlepkový chléb, tak borůvkové koláče či makový závin.
Pšenice špalda – je technologicky výhodné ji mlít jen na celozrnnou mouku, která je ve srovnání s běžnou pšenicí bohatší na minerály, vitamíny (s výjimkou vitamínu E), tuk a bílkoviny. Vláknina špaldy má jemnou strukturu, takže je velmi dobře snášena, podporuje trávení, střevní peristaltiku a stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Díky některým antioxidantům má špalda protirakovinné účinky a ochranný efekt proti infekcím.
Žito je obilovina s velmi dobrými biologickými vlastnostmi a vysokým obsahem vlákniny. Z vitamínů je nejvíce ceněn obsah vitamínu E, z minerálních látek obsahuje hlavně vápník, fosfor, železo, fluor a křemík, a dále látky příznivě působící na růst a dobrý stav kostí, zubů, vlasů a nehtů. Pro svůj obsah lepku je žito velmi vhodné k pečení chleba. Celá žitná zrna jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu cukru v krvi více než vláknina z pšenice. Žitná vláknina tedy snižuje riziko obezity, metabolického syndromu a srdečních chorob.
Ječmen se nejvíce zpracovává na kroupy, krupky a ječný slad. Ječná vláknina dobře váže cholesterol. Ječná mouka se přidává do těst na lívance, palačinky a vafle. Velkou výživnou hodnotu má naklíčený ječmen (slad), který obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a enzymy.
Quinoa – jedná se o semena rostliny z čeledi merlíkovité, pěstované v říši Inků již 3000 let př.n.l. Semena se podobají prosu a quinoa se dodnes ve velkém pěstuje v Peru a Bolívii. Semena a mouka neobsahují žádný lepek, jsou proto vhodné pro osoby dodržující bezlepkovou dietu a trpící různými druhy alergií.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Věda Plus: Jak se za poslední léta vyvinula léčba roztroušené sklerózy? (audio)
- BCP a Alzheimer: Přírodní terpen jako naděje pro mozek
- Radioporadna: Vypěstovat své houby není žádná věda. Spíš zábavné dobrodružství (audio)
- Zhoršený zrak ovlivňuje paměť i psychiku seniorů: Neléčený šedý zákal může být rizikovým faktorem pro rozvoj demence
- Otevírá se prostor pro masivní využití mobilních bateriových úložišť. Jaké jsou jejich možnosti v praxi?
- Co obnáší přeměna chalupy na nízkoenergetickou stavbu (29.5.2025)