Letošní dovolená? Polovina Čechů si v létě pronajme chatu, pětina zamíří do kempů

Češi jsou národem kempařů, ostatně to i naznačuje trvalý nárůst počtu nocí strávených právě v kempingovém zařízení. Letošní pandemie kempingovou horečku ještě zvýší – podle průzkumů se drtivá většina Čechů chystá trávit léto doma, a to především v přírodě. Přímo do kempů jich plánuje zamířit zhruba pětina. S oblibou kempování rostou i nároky na kvalitu nejen samotných kempů, ale i kempingového vybavení. Co si na dovolenkové „táboření“ přibalit a kam vyrazit? Přinášíme řadu praktických rad.

Podle aktuálního průzkumu Češi v pohybu, který vypracoval a zveřejnil Deník.cz se 83 procent Čechů chystá strávit celé léto v tuzemsku. Šest z deseti lidí přitom lákají hlavně výlety do přírody na málo frekventovaná místa, kam se ještě nikdy předtím nepodívali. Nejčastěji si pro dovolenou vyčlení sedm dnů (v asi 16 procentech případů), asi 7 procent pak rovnou dva týdny. Obdobný postoj lidé zaujímali i na konci dubna, kdy jich v průzkumu agentury Behavio 88 procent vypovědělo, že si letos v létě vychutná toulky českou krajinou. Pětina jich přitom jako ubytování využije vlastní chatu nebo chalupu, 42 procent si ji hodlá pronajmout a 21 procent zamíří do kempu. „Podle průzkumů si Češi volí dovolenou v tuzemsku velmi často i proto, že chtějí pomoci domácí ekonomice, hlavně gastronomii a oblasti cestovního ruchu. A těší se, že budou moci objevovat krásy vlasti. Lze očekávat, že i ti, kdo z domova nevycestují na delší pobyt, budou podnikat výlety po svém okolí opět hlavně do přírody,“ komentuje situaci Petr Wagner z e-shopu Astoreo.

Obliba kempů dlouhodobě roste

Obliba kempů dlouhodobě roste

Letní dovolenou v kempu si Češi užívali hlavně před revolucí, v současných letech však jejich zájem znovu roste. Například podle loňských dat Eurostatu popularita kempů od roku 2012 stoupala každým rokem, jen loni strávili lidé v kempech téměř tři miliony nocí. A dle Českého statistického úřadu strávilo v roce 2017 alespoň jednu noc v kempu 1,2 milionu lidí. Roste také kvalita kempů, byť v ní jsou stále velké rozdíly: některé kempy nabízejí jen místo pro stan či karavan a k tomu zcela základní sociální zařízení bez možností dalšího vyžití, jiné si co do služeb nezadají s hotelovými resorty. Požadavky na kvalitu ostatně rostou směrem od návštěvníků, lidé se dnes již neobejdou bez wi-fi připojení, zázemí pro sportovní aktivity a kvalitní gastro služby.

Moderní vybavení je základ

Obdobně jako vzrůstají požadavky na vybavení a služby kempů však rostou i nároky na kvalitní kempovací vybavení, které si lidé mohou pořídit. Trendem jsou pohodlné rodinné stany s nafukovací konstrukcí, takže je zvládne postavit i třeba jen jeden člověk. Češi se přitom nebojí připlatit si za kvalitu. Co se týče kempovacího vybavení, tam v posledních letech vládne funkční minimalismus. „Velmi oblíbený a rozšířený je kvalitní rozkládací kempingový nábytek. Lidé se už obvykle nespokojí se sezením na dece, chtějí mít i při stanování komfort jako třeba doma na terase. Místo u otevřeného ohně pak dávají čím dál víc přednost posezení u grilu. Velká poptávka tak panuje i po skládacích kampingových grilech,“ komentuje Petr Wagner z e-shopu Astoreo, který se specializuje na řadu moderních doplňků do domácnosti a nabízí i různé vybavení do kempu či do přírody. Mezi nadšenými kempaři rovněž roste využívání k přírodě šetrné solární technologie v podobě solárních nabíječek, lamp, ale třeba i přenosných solárních sprch.

Hledáte kvalitu? Napoví hvězdičky

Bohatý výběr zájemci nemají jen u kempingového vybavení, ale i u kempů samotných, podle dostupných dat jich u nás funguje více než tisícovka. Při vybírání ideálního kempu pro svou dovolenou se můžete obdobně jako u hotelů orientovat nejen podle hodnocení uživatelů, ale též podle počtu hvězdiček. Bohužel ne všechny kempy jsou v hvězdičkovém systému zahrnuty. Praktický výpis „ohvězdičkovaných“ kempů včetně filtrování podle počtu hvězdiček nebo kraje lze nalézt například na webu camp.cz. Přinášíme přehled těch nejlepších.

Náš tip: Camping Vranovská pláž (****)

Jeden z nejoblíbenějších kempů najdete na jižní Moravě na břehu Vranovské přehradě, která se může chlubit jednou z nejčistších a nejteplejších přehradních vod v Česku. Je ideální pro rodiny s dětmi, zanícené rybáře i cyklisty. Funguje zde půjčovna kol i koloběžek, celá řada sportovních areálů včetně lanové dráhy, vodní radovánky zpestří tobogán, vodní trampolína či škola windsurfingu. Rodiče toužící po chvíli klidu mohou své ratolesti „odložit“ v dětských hernách či dílničkách nebo zapojit do animačních programů. Přímo na pláži se za příznivého počasí otevírá letní kino. V kempu si lze vybrat z rušnější a klidnější zóny a kromě několika stovek stanových míst a několika desítek míst pro karavany se je možné ubytovat i v chatkách, penzionu nebo mobilheimu. Stanová i karavanová místa přitom disponují elektrickou přípojkou a samozřejmostí je wi-fi pokrytí zdarma.

Náš tip: Safarikemp ve Dvoře Králové (****)

Unikátní kemp ve východních Čechách umožní prožít dobrodružnou dovolenou jako v Africe. Kapacitou se řadí mezi kempy menší, pro vlastní stany a karavany nabízí asi 60 míst, další ubytování pak lze zařídit v komfortních bungalovech afrického stylu, ve stanech typu sudan či nově v luxusních stanech ve větvích. Součástí areálu je výběh afrických zvířat, venkovní bazén i řada sportovních hřišť. Pobyt si navíc můžete užít i s domácím mazlíčkem. Návštěvníci ubytovaní v bungalovech a ti pobývající v kempu více než dvě noci mohou rovněž využít vstupu do zoo zdarma.

Náš tip: Autocamp Sedmihorky v Českém ráji (****)

Jeden z nejlépe hodnocených kempů v Česku leží v úchvatné přírodě Českého ráje. Kemp Sedmihorky byl několikrát vyhlášen kempem roku i nejlepším kempem pro rodiny s dětmi. Důraz klade také na klid a odpočinek, proto je vhodný i pro seniory. Kromě klasiky, jako je rybník s písčitou pláží či řada sportovních hřišť, nabízí kemp i pestrý kulturní program pro děti i dospělé či rodinné volnočasové aktivity zaměřené na tábornictví, pohyb i tvořivost. Součástí je půjčovna kol, loděk nebo sportovního vybavení. Kromě vlastního stanu či karavanu lze využít ubytování v chatkách, mobilních domech nebo stanech s podsadou či indiánských týpí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky