Landscape festival se vrací na Žižkov, zahájí jej kapely Už jsme doma a Dunaj

Letošní ročník je propojený s Tancem Praha

Osmý ročník Landscape festivalu věnujícího se městské krajině a veřejnému prostoru se opět vrací na Žižkov, letos v lokalitách Dolního Žižkova, Vítkova, Parukářky nebo Židovských pecí. Návštěvníci se na těchto místech mohou těšit na umělecké instalace a architektonické intervence například Davida Vávry, Petra Stolína, Bufalina Benedetta, NL architects, Mód architektů, Archwerk, Richarda Loskota, Hanese Gröblachera, Rolanda Wücka, Jana Zdvořáka, Jakuba Černého, Jana Turnera, Elišky Perglerové nebo Aleše Hnízdila. Součástí Landscape festivalu Žižkov budou rovněž murály Patrika Hábla a streetartisty Tima. Pro letošní ročník je také výjimečné propojení s festivalem Tanec Praha, které vyvrcholí 20. a 21. června umělecko-enviromentálním projektem Plíce Žižkova. Více než 40 umělců během taneční performance provede diváky většinou instalací Landscape festivalu i žižkovskou zelení.

Festival zahájí kapely Už jsme doma a Dunaj na Žižkov Beergarden v pátek 19. června od 18 hodin. Vstup na zahájení bude tradičně zdarma, stejně jako celý doprovodný program. Festival potrvá až do 30. září.

„Festival si klade za cíl provést návštěvníky zelenou infrastrukturou Žižkova tak, aby upozornil na výjimečné množství parků a dalších typů městské zeleně a podtrhl jejich krajinářský, přírodní a rekreační potenciál,“ komentuje za organizátory Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera. „Kultivace veřejného prostoru je pro nás důležité téma, a proto jsem rád, že se letos koná Landscape festival opět na Praze 3. Na několik měsíců se oživí naše prostranství uměním a zajímavými nápady na jeho využití. Osobně se nejvíce těším na instalaci Voda pro tebe od Richarda Loskota nebo Vodopád Patrika Hábla,“ dodává Pavel Křeček, radní městské části Praha 3, která se na Landscape festivalu podílí od prvního ročníku.

Součástí projektu je kromě site-specific instalací také několik výstav jako například Nahraj! – akce a experiment v české architektuře, která bude umístěna v alternativním výstavním pavilonu na Vítkově anebo výstavou Landscape as a Common Ground, která představí nejlepší projekty uplynulých let na poli krajinářské architektury ve 24 zemích Evropy. Tu bude možné navštívit na Komenského náměstí.

Landscape festival od počátku spolupracuje také s vysokými školami, a tak ve spolupráci se studenty Fakulty architektury ČVUT budou pro letošní letní sezónu instalovány na Žižkově dva vodní prvky, které nabídnou osvěžení v parných dnech. Studenti Katedry zahradní a krajinné architektury FAPPZ – ČZU pak chystají landartové instalace v lese Krejcárek a studenti architektury z UMPRUM v Praze připravují environmentální experimentální instalaci využívající bio-inteligence řas jako fotosyntetických organismů.

Odborný doprovodný program se bude odehrávat především v září, kdy se chystá ve spolupráci se Svazem zakládání a údržby zeleně mezinárodní konference s názvem Zelené střechy – vize budoucnosti. Tu obohatí několik debat, přednášek a studentský workshop Pražský gordický uzel, který se bude věnovat neuchopenému prostoru v okolí Florence s přesahem do území M. č. Praha 3 a M. č. Praha 8.

Landscape festival se rodil v letech 2014 a 2015 na pražském Žižkově. Jeho první dva ročníky se konaly v areálu Nákladového nádraží a v jubilejním roce 2018 se sem vrátil svými aktivitami na vrchu Vítkov a v jeho okolí. Jeho cílem je nejen vyvolat diskusi o krajinářské architektuře a umění ve veřejném prostoru, ale také opět zasáhnout formou architektonických intervencí, uměleckých instalací a happeningů do života obyvatel a návštěvníků této městské části.

Projekt organizuje Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s Městskou částí Praha 3, za podpory - Magistrátu hlavního města Prahy, IPR Praha, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a NČA. Záštitu nad projektem převzal náměstek primátora hl. m. Prahy Ing. Petr Hlubuček, Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Do projektu se zapojily rovněž žižkovské galerie Galerie Atrium, Hunt Kastner Gallery, Nevan Comtempo nebo Galerie 35 m2. Murály vzniknou za podpory hlavního města Prahy a programu Umění pro město.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy