Největší koupelnové dilema: vana, nebo sprcha?

Obě varianty totiž mají plusy i mínusy Neexistuje snad domácnost, která by si při plánování nové koupelny nebo před její rekonstrukcí nepoložila jednu z nejčastějších otázek. Zvolit sprchový kout, nebo vanu? Obě varianty totiž mají své nesporné plusy i mínusy. Je proto vhodné opravdu důkladně promyslet, co bude vyhovovat právě vám.

Pokud máte koupelny dvě, není nad čím váhat – jednu vybavíte vanou, druhou sprchovým koutem. Podobné dilema nemusíte řešit ani v případě velké koupelny. Jak se ale rozhodnout, když místa není nazbyt?

Jaký prostor máte k dispozici?

Koupelna je frekventované místo a zpravidla se v ní potkává i více členů domácnosti najednou. Kromě toho slouží často také jako prádelna, nebo místo na sušení prádla. Prostorové dispozice v některých koupelnách tedy úvahy o vaně předem vyloučí. „Vždy je potřeba zvážit, zda vám po zařízení nezbytným vybavením zbude v koupelně místo i na další činnosti, odkládání věcí, sušení mokrých ručníků nebo pračku či sušičku,“ říká Lucie Willanderová ze společnosti Senesi. Pro mnohé je koupelna zároveň oblíbeným místem pro relaxaci, proto pamatujte na to, že ve stísněné a spotřebiči zahlcené místnosti se nebudete cítit dobře.

Kdo koupelnu používá?

Tohle je jedna z nejzásadnějších otázek. Počet lidí, kteří se během dne v koupelně vystřídají i věková struktura obyvatel domácnosti hrají při zařizování koupelny roli. Rodiny s malými dětmi se totiž jen stěží obejdou bez vany. Pokud jste tedy mladý pár, co výhledově plánuje rodinu, myslete při vybavování koupelny právě na ně. Podobné je to v případě, že máte pár let do důchodu. Ve starším věku jednoznačně oceníte bezbariérový přístup, který vám poskytne sprchový kout.

Jak moc rekonstruovat?

Tuto otázku si musí zodpovědět ti, kteří se chystají koupelnu rekonstruovat. Výměna staré vany za novou je relativně jednoduchá. Pokud však měníte celkové uspořádání koupelny a měníte vanu za sprchový kout, jde již o poměrně složitější a samozřejmě i finančně náročnější projekt. „Každá z variant má totiž jiné požadavky na instalaci. Sprchový kout vyžaduje správný odtok, v případě typu bez vaničky i dostatečný spád a odtokový žlábek, což v některých bytech může znamenat náročnější stavební práce,“ upozorňuje Lucie Willanderová.

Jaký máte rozpočet?

S předchozí otázkou souvisí také vaše finanční možnosti. Levnější variantou je obvykle sprchový kout. Úplně šetřit se ale nevyplácí v případě jeho velikosti. „Rozměry 75 cm x 75 cm mohou na mnohé působit velmi stísněně a jen stěží nabídnou pohodlné sprchování. Proto je lepší vsadit na 90 nebo 100 cm. Na trhu jsou i sprchové kouty s rozměry 180 cm x 100 cm, ve kterých je sprchování opravdu pohodlné,“ popisuje Lucie Willanderová. Vana bývá většinou dražší záležitostí, obzvlášť pokud ji chcete využívat pro relaxaci a investujete do luxusnější verze s přídavnými funkcemi. Faktem ovšem je, že relaxační prvky nabízí i některé luxusnější sprchové kouty, a to nejen ve formě masážních trysek, ale také světelných či zvukových prvků.

Chcete šetřit vodou?

Mýtus, že sprchování je levnější než koupání ve vaně, už dávno neplatí. Mnohem víc totiž záleží na vašich návycích – pokud si denně rádi dopřáváte půlhodinovou sprchu, může to být přesně naopak. Náklady za vodu se dají spočítat snadno. Obvyklou sprchovou hlavicí proteče za minutu přibližně 10 litrů vody. Průměrná vana má objem 110 až 150 litrů. Nikdy však není naplněná až po samotný okraj a od tohoto objemu je ještě potřeba odečíst objem vody, který jde „na úkor“ toho, kdo se v ní koupe. U mužů to může znamenat klidně i 80 ušetřených litrů vody.

Kompromis – vana se zástěnou

Vana se zástěnou může být řešením pro ty, kteří v koupelně disponují malým prostorem.  Jediným prvkem, kterého se v jejím případě musíte vzdát, je bezbariérovost sprchového koutu. Jinak se ale jedná o velmi praktické řešení. Pokud o něm uvažujete, vyberte raději kvalitní skleněnou zástěnu – nejen, že lépe vypadá, ale je také snadnější na údržbu než plastová. Skleněné zástěny jsou někdy již z výroby ošetřeny voděodpudivou vrstvou. Kvůli úspoře místa můžete zvolit zástěnu skládací. U ní je ale třeba počítat s většími nároky na údržbu.

Rada na závěr

Než se definitivně rozhodnete, čím svou koupelnu vybavíte, navštivte koupelnové studio nebo showroom. Zde si konkrétní výrobky prohlédnete v klidu a na vlastní oči. Trendy v koupelnách se totiž neustále mění. Profesionální prodejci vám přímo na místě pomohou vybrat řešení na míru, ať už vaše koupelna disponuje malým či velkým prostorem. Poradí vám, jak jednotlivé prvky sestavit tak, aby k sobě ladily, doporučí výběr koupelnového vybavení i nábytku, přidají osvědčené tipy na praktické využití úložných prostor nebo předají zkušenosti, jak nejlépe kombinovat koupelnu s prádelnou. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna