Jak vybrat pálenou krytinu

REKLAMA       Inzerce, 11.6.2020

Už jste si vybrali střešní tašku? Pálenou...?

Pro současné rodinné domy je charakteristický návrat k tradici, přírodě a zdravějšímu způsobu života. Do popředí se díky tomu stále více dostávají výrobky z přírodních materiálů, tedy i pálené střešní tašky. První doložené zmínky o pálených taškách jsou ze starého Řecka - z doby okolo 500 let před naším letopočtem. Za to, že ani během tak dlouhé doby neupadly v zapomnění a nebyly překonány modernějšími výrobky, vděčí pálené tašky svým nesporným kvalitám a schopnosti zajišťovat bezpečné a zdravé bydlení.

Výrobní proces v souladu s přírodou

Pálené střešní krytiny se vyrábějí na přírodní bázi, kdy se směs zeminy s příměsí jílu míchá s vodou, suší se vzduchem a poté ekologicky vypaluje v pecích vyhřívaných zemním plynem. Díky této staletími osvědčené technologii tašky nabízejí nejen vysokou pevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům a chemické zátěži, ale také výhody páleného materiálu - ekologičnost a prodyšnost.

Původní jednoduché tvary (bobrovku a prejzu) v režném provedení doplnily sofistikované moderní tašky, které jsou mimořádně odolnou bariérou proti vnikající vodě, vířivému sněhu i prachu, a to i při nízkém sklonu (některé typy pálených střešních tašek lze používat už od sklonu 12°).

Pestrá paleta barev

Změnila se i barevnost pálených tašek, kterou získávají glazurováním (vysoce lesklé tašky) nebo engobací (matné až pololesklé tašky). S těmito povrchovými úpravami je zaručena maximální odolnost krytiny vůči UV záření, kyselým dešťům, sněhu i krupobití. Upravený povrch také brání znečištění tašek a znesnadňuje uchycování mechu. Nehrozí přitom vyblednutí barev nebo opršení, jinak běžné u barvených tašek z jiných materiálů.

Naproti tomu tradiční režné provedení pálených tašek je čistě přírodním produktem a je třeba počítat s tím, že se na něm časem vytvoří stylová patina. Barva režné tašky je totiž dána pouze skladbou původních pigmentů obsažených v hlíně.

V posledních letech ale tradiční režnou porážejí barevné tašky. Stále oblíbenější jsou přitom tmavé odstíny. Glazura podtrhne každou barvu, ale v případě černé glazury je výsledkem krásná a opravdu nepřehlédnutelná střecha.

Když pálená taška, tak Tondach

Nejznámější značkou pálených tašek na našem trhu je Tondach, který je jediným výrobcem pálených střešních tašek v České republice. V jeho současném portfoliu je 11 typů střešních tašek a každý model je k dispozici ve všech povrchových úpravách - v klasickém režném provedení, engobě a glazuře.

Figaro 11 vede

K nejoblíbenějším patří moderní plochá taška Figaro s jednoduchým designem. Nejlépe vynikne na hladké ploše, ale zvládne vykrýt i členitou střechu s vikýři, jen tím bude její elegance potlačena. Už z této charakteristiky je jasné, že pro Figaro jsou ideální sedlové a stanové střechy moderních novostaveb, na kterých vytvoří dokonale hladkou strukturu. Neotřelý výsledek ještě více umocní volba černé barvy, takže příznivci čistých linií a moderního řešení budou nadšeni.

Kromě zmíněné černé se model Figaro 11 rovněž vyrábí ve variantách režná, červená engoba a hnědá engoba. Z technického hlediska se jedná o posuvnou velkoplošnou tašku, která umožňuje jednoduchou a ekonomicky výhodnou pokládku, vhodnou také pro rekonstrukci. Minimální sklon pro Figaro 11 je 20°.

Plochou taškou je také Stodo 12

Příklon k modernějším tvarům pálených střešních tašek potvrzuje obliba krytiny Stodo 12, která následuje hned po Figaru 11. Jedná se rovněž o téměř plochou tašku, která však má na rozdíl od Figara přece jen jemný profil. Výsledkem je střešní plášť s jednoduchým designem, na kterém ale hra světel a stínů vytváří zajímavou plasticitu.

Tato moderní střešní taška je opatřená dvojitým hlubokým drážkováním, zaručujícím významnou ochranu proti vlivu větru. Pokládá se výhradně takzvaně na střih, s minimálním sklonem 20°. Posuvná pálená střešní taška Stodo 12 se vyrábí v režné variantě, v barvách měděná, tmavě hnědá a černá. Specialitou je glazura „Amadeus“ v barvě natur.

Moderna ovlivněná klasikou

Třetím nejoblíbenějším modelem od Tondachu je Samba 11 . Jejím profilem je harmonicky působící nízká vlna a od předchozích typů se liší možností pokládky v poměrně nízkém sklonu (s pojistnou hydroizolací již od 12°).

Konstrukce drážek na spodním líci umožňuje posun laťování, takže Samba 11 se skvěle hodí i pro rekonstrukce střech s extrémně nízkým sklonem. V nabídce jsou kromě režné varianty i červená, hnědá, černá nebo takzvaná duo engoba. V provedení glazurovaném je pak možné vybírat z červené, černé nebo hnědé barvy.

Sortiment Tondachu dále tvoří tradiční modely: Bobrovka, Brněnka 14, Falcovka 11, Francouzská 12 a 14, Hranice 11, Románská 12 a Srdcovka 11.

Keramické tašky se značkou Bramac

Keramické střešní tašky od roku 2012 nabízí i společnost Bramac střešní systémy, největší tuzemský výrobce betonových tašek. V jejímž portfoliu je osm modelů vyráběných v Německu.

Ploché tašky vítězí

K nejoblíbenějším patří taška Turmalín, která je potvrzením příklonu spotřebitelů k jednoduchým typům střešních tašek. Charakteristický je pro ni plochý tvar, vhodný pro pokládku na střešní plochy s jednoduchými liniemi. Využití najde jak u novostaveb, tak při rekonstrukcích starších objektů.

Taška je posuvná až o 25 milimetrů a vyrábí se v odstínech kaštanově hnědé, měděné, režné, černé a antracitové. Z hlediska povrchové úpravy má Turmalín variantu režnou, a také engobu a glazuru. Bezpečným sklonem pro keramickou tašku Turmalín je 25°, s pojistnou hydroizolací je možná její pokládka už od 15°. Posuvná střešní taška je díky variabilitě roztečí laťování vhodná nejen pro moderní novostavby, ale i pro rekonstrukce.

Dalším žádaným modelem střešních krytin od značky BMI Bramac je Topas 13, představitel střešní krytiny s jednoduchým a elegantním vzhledem. S čistě provedenými liniemi této keramické střešní tašky získá dům moderní charakter. Lze si vybrat z provedení režného nebo engoby měděné a černé. Díky své posuvné délce lze Topas pokládat na různé vzdálenosti latí, proto jsou vhodné i na rekonstrukce. Také tuto tašky lze při zajištění pokládat již od 15° sklonu.

Kromě zmíněných dvou nejoblíbenějších inovativních modelů nabízí Bramac také klasické keramické tašky značek Granát 11, Granát 13, Rubín 9, Rubín 13 a bobrovku Opál. Všechny v různých povrchových úpravách a mnoha barvách.

Nabídku uzavírá na trhu ojedinělý model Smaragd, což je čtvercová keramická střešní taška, připomínající svým tvarem klasický eternit. Její výjimečný tvar a elegantní barvy propůjčují domu exkluzívní vzhled. K dostání je s antracitovou engobou nebo glazurami kaštanově hnědou a tmavohnědou. Bezpečný sklon této tašky začíná už na 16°, minimální dokonce již na 12°.

Špičková kvalita a široké portfolio

Třetí nejznámější značkou pálených střešních tašek je u nás Creaton. Jedná se o zahraniční výrobky, které se vyznačují vysokou trvanlivostí a odolností vůči povětrnostním vlivům. Díky tomu je na funkční vlastnosti pálené krytiny Craeaton poskytována záruka 50 let.

Nabídka je opravdu široká, rozčleněná do sedmi kategorií: bobrovky, falcované tašky, hladké tašky, ploché tašky, reformní tašky, tašky speciálních tvarů a velkoformátové tašky. Zmiňme alespoň tašku Futura, která stále více získává uplatnění u moderních novostaveb. Díky propracovanému systému drážek je vhodná pro nízké sklony střech od 10° (s příslušnou doplňkovou hydroizolační vrstvou).

Pálená střešní krytina je dobrá volba

S keramickými střešními taškami nejste nijak limitováni ve svých požadavcích na tvary, barvy a povrchové úpravy. V široké nabídce jistě najdete řešení pro každou střechu, pálené tašky si poradí poměrně jednoduše i s členitými střechami.

Pro dokonalý vzhled každý z výrobců nabízí širokou škálu doplňků, takže žádný detail na střeše není problém. Do střech s pálenou krytinou bez potíží namontujete střešní okna, solární kolektory apod., a to i dodatečně.

Připomeňme také, že hmotnost všech typů pálených střešních tašek se pohybuje v rozmezí 40 až 50 kg/m2, takže většinou není problém ani s únosností krovu.

A co víc, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv značku, s pálenou střešní krytinou vždy získáte vynikající poměr cena/životnost. Všichni výrobci udávají životnost pálených střešních tašek v horizontu 100 let.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba