Jak vybrat ten správný odsavač par do kuchyně?

Správný odsavač par ale pohlcuje také mastnotu Kuchyň bez digestoře je jako hrnec bez dobře padnoucí poklice. Kvalitní odsavač par eliminuje nejen veškeré nepříjemné výpary a pachy, vznikající při vaření, ale také mastnotu. A navíc předchází tvorbě plísní. Na trhu je nespočet různých druhů odsavačů, které se mezi sebou značně liší. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou digestoř šitou na míru vašemu kulinářskému koutu.

Tím nejzásadnějším úkolem dobré digestoře je bezesporu odsávání pachů a vlhkosti z vaší kuchyně. Správný odsavač par ale pohlcuje také mastnotu, která uniká při vaření spolu s kuchyňskými výpary z hrnců. Pokud vás tedy trápí lepkavé povrchy stěn, spotřebičů a skříněk či nežádoucí vlhkost, která způsobuje plísně, je třeba se poohlédnout po vhodné digestoři. Jak ale vybrat ten ideální odsavač pro vaši kuchyni?


Vyberte si druh digestoře

Nejvyhledávanějším typem jsou rozhodně komínové digestoře. Představují výrazný designový prvek místnosti a mohou předurčit styl, v jehož duchu budete kuchyni stavět. Už dávno neplatí, že se hodí pouze do velkých místností.

Vaříte-li rádi v prostoru, vsaďte na typ tzv. ostrůvkové digestoře. Ta se umisťuje nad varný ostrůvek v místnosti a jednoznačně bude výrazným ozdobným prvkem uprostřed vaší kuchyně.

Do kuchyní, kde není prostoru nazbyt, je ideálním řešením podstavná digestoř. Ta se instaluje pod jednu z kuchyňských skříněk, přičemž motor s horním odtahem je skrytý uvnitř skříňky.  Ušetří spoustu místa a díky posuvnému čelu, které vysunete jen tehdy, když je potřeba, dokonale splyne s kuchyňskou linkou.

Patříte-li k minimalistům, jistě vás okouzlí typ tzv. podvěsné digestoře, která dokonale splyne s kuchyňskou skříňkou, a je tedy na první pohled téměř neviditelná.

Zaměřte se na výkon

Tady platí opravdu jednoduché pravidlo – čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par. Digestoř by měla být schopná během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti 5x až 10x. A jak správný výkon spočítat? Můžete použít jednoduchý vzorec: vynásobte rozměry své kuchyně v metrech (délka x šířka x výška), čímž získáte objem v m³. Ten vynásobte 5x, ale lépe 10x, a získáte minimální doporučený výkon odsavače.

Nechte rozhodnout i hlučnost

Mezi nejtišší odsavače par řadíme ty odsávací komínové. Pokud vám ale dispozice vaší kuchyně neumožňuje odtah, budete se muset spokojit i s hlučnější recirkulační variantou. Hlučnost se pak označuje zkratkou dBA, a čím nižší dBA je, tím je samozřejmě odsavač par tišší.

Zvolte vhodný typ odsávání 

Většina moderních digestoří dnes již umožňuje nejen odtah nežádoucí páry mimo obytný prostor, ale i recirkulaci vzduchu. Odsavače s funkcí recirkulace (čištění vzduchu přes filtr) se využívají hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína. Pro provoz recirkulace je nutný speciální uhlíkový filtr, který zachycuje hlavně pachy z vaření a musí se pravidelně měnit. Naopak odtahové digestoře umístíme tam, kde je komín, ventilační šachta nebo odtahové potrubí.

Všechny digestoře MORA vám umožní oba způsoby odtahů par. Odsavače této klasické české značky nabízejí však něco zcela unikátního, a to patentovanou možnost až sedmi odtahů v jednom odsavači – šest odtahů ven z místnosti a sedmý pro recirkulaci. Záleží jen na vás, pro který způsob se rozhodnete. Odsavače jsou vhodné i do panelových bytů. Všechny odsavače MORA jsou také vybavené úsporným a účinným LED osvětlením a praktickými kovovými filtry proti mastnotám, které stačí umýt ve dřezu nebo v myčce. Na nutnost čištění vás upozorní u některých modelů indikátor na odsavači.

Rozmyslete si  svoji investici

Podstavné a vestavné digestoře můžete pořídit už od 2 000 , dražší jsou pak všechny ostatní varianty, které pořídíte s ohledem na jejich výkon od 6 000 . Můžete si dopřát i elegantní designové odsavače par, které vás přijdou na několik desítek tisíc.

 

Užitečný slovníček

Recirkulace:
Nejsou-li ve vaší kuchyni možné stavební úpravy, které by nepříjemné páry z vaření odvedly do komína, je vhodné zvolit digestoř opatřenou recirkulací. Její součástí jsou tzv. uhlíkové filtry, přes které se vzduch čistí a poté vrací zpět do místnosti. Uhlíkové filtry je nutné měnit, naopak praktické kovové filtry proti mastnotám, jaké mají odsavače MORA, stačí umýt ve dřezu nebo v myčce. Na nutnost čištění vás upozorní indikátor na odsavači.

Odtah:
Pokud lze páru vyvést do venkovního prostředí, ať už prostřednictvím odtahového potrubí, ventilační šachty či komína, zajímejte se o digestoře s tzv. odtahem. Ten by měl být co nejkratší a s minimem ohybů – předejdete tak hlučnosti spotřebiče a umožníte jeho optimální výkon.

Zpětná klapka:
Je součástí digestoří s odtahem a vkládá se na její výstupní hrdlo. Při odtahu par do ventilační šachty, komína nebo odtahového potrubí zabraňuje pronikání studeného vzduchu zvenčí do místnosti.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně