Senioři byli před koronavirem ochráněni dostatečně, více než třetina se bála

Češi si myslí, že senioři byli před nákazou koronavirem ochráněni v kritickém období dostatečně (59 %), nejvíce však postrádali ochranné prostředky. Více než 1/3 seniorů se v období výjimečného stavu bála. Češi však ve srovnání s průzkumem před dvěma lety mají lepší přehled, když potřebují řešit otázky týkající se stáří. 70 % respondentů ví na koho se obrátit, to je o 26 % více než před dvěma lety. Na stáří se ale těší pouhá 4 % Čechů, vyplývá z aktuálního průzkumu poradenského portálu Sue Ryder Neztratitsevestari.cz

„Drtivá většina obyvatel ČR (87 %) vidí seniory pozitivně jako obohacení společnosti a toto hodnocení je stabilní i ve srovnání s hodnocením v průzkumu před dvěma lety. Vnímá je ale jako nespokojené (59 %), i když je to méně (o 9 %) než před dvěma lety. Češi si myslí, že senioři byli před nákazou koronavirem ochráněni dostatečně (59 %). Nejvíce v ochraně lidem chyběly ochranné prostředky (47 %),“ říká Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

70 % Čechů ví, na koho se obrátit, když budou potřebovat řešit otázky spojené se stářím a stárnutím. „Důležitým signálem pro společnost je, že dnes celých 70 % respondentů ví, na koho se obrátit, když potřebují pomoci řešit problémy týkající se stáří – tedy zdravotní a sociální pomoc a poradenství. To je zásadní posun v osvětě, protože za poslední dva roky došlo k nárůstu těch, kteří vědí, na koho se v takové situaci obrátit o 26 %. Jistě k tomu přispěl i náš poradenský portál neztratitsevestari.cz, kde senioři i jejich rodiny najdou informace týkající se stáří, aktuální novinky i rady profesionálů, které pomohou při řešení životních situací,“ říká Denisa Ratajová, Sue Ryder.

Češi navštěvovali své seniorské, ale i neseniorské příbuzné během karantény méně, nyní po zklidnění situace se vše vrátilo do zajetých kolejí. 56 % Čechů pomáhalo svým příbuzným v seniorském věku, ať už u nich doma nebo na dálku. 41 % lidí komunikovalo se svými seniory více, 48 % stejně a 11 % méně než před koronakrizí. Nejvíce Čechů je toho názoru, že seniorům chyběl nejvíce sociální kontakt s příbuznými (39 %).

Průzkum na vzorku 1115 respondentů realizovala společnost Rondo Data, která se zaměřuje na průzkumy veřejného mínění a výzkumy trhu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy