Český hypoteční trh nečekaně vře

Research, 16.7.2020

Podle dat serveru hypoindex.cz se objem hypoték v červnu meziročně zvýšil o 26 %. Hodnota nových obchodů (téměř 21 miliard ) patří k nejvyšším, které vůbec byly v minulosti zaznamenány (včetně všech předzásobovacích a podobných výkyvů).

  

Květnové číslo, což byla pouhá 4 %, po dvouciferných jarních růstech budilo dojem, že na trh s hypotékami dolehla obava z důsledků koronakrize. Teď to ale vypadá, že české domácnosti – tedy ty, co si berou hypotéky – zjevně ani v červnu neměly pocit, že se blíží špatné časyže by bylo dobré s přijetím nového velkého a dlouhodobého závazku v podobě hypotéky posečkat.

Průměrná úroková sazba podle hypoindex.cz v červnu klesla na 2,21 % (což je o 9 setin procenta níž než v květnu). Kombinace vysokého objemu a nízké sazby je celkově trochu záhadou: v nynější rizikem zatížené situaci by dávala smysl buď kombinace nízké sazby a nízkého objemu (pokud by banky poskytovaly hypotéky jen pečlivě vybraným klientům, u kterých by nebyla nutná velká riziková prémie), nebo naopak kombinace vysoké sazby a vysokého objemu (pokud by banky poskytovaly hypotéky leckomu, ale s velkou rizikovou prémií).

Na konci července vydá čísla na toto téma také ČNB. Její statistiky jsou sice spolehlivější (mají preciznější metodiku), ale od čísel hypoindexu se většinou nijak dramaticky neliší (jak je vidno z grafu výše).

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky