Boční světlovody: odpadá při nich nutnost zásahu do střechy

Jana Brožková, 17.7.2020
Trend bočních světlovodů je rozšířený v Anglii Trend bočních světlovodů je velmi rozšířený v Anglii a postupně se dostává i k nám. Při instalaci bočních světlovodů totiž odpadá nutnost zásahu do konstrukce střechy a nabízejí tak příjemnou alternativu, jak dostat do bytu nebo domu dostatek světla skrz boční fasádu. Tato instalace je méně náročná a lze ji jednoduše použít i v jednotlivých bytech v patrovém domě, stejně jako u rodinných domků.

Jak boční světlovody fungují?

Boční světlovody jsou konstruovány speciálně pro umístění na fasádu domu, odkud následně vedou denní světlo horizontálně do místnosti vysoce reflexním tubusem. „Optiku světlovodu tvoří sada speciálně zalomených zrcadel, které soustřeďují sluneční paprsky do čočky a následně do reflexního tubusu s odrazivostí až 99, 8 %. Tubus je opatřen vrstvou stříbra a oxidu křemíku, které jsou naneseny chemickým napařováním ve vakuu. Vrstva nepraská, neodlupuje se a není náchylná na změny teplot a vlhkosti. Napojování tubusu na flexibilní koleno, izolační prvek Blue Performance, který zabraňuje tepelným únikům skrze tubus, a stmívač, je snadné pomocí systémových spojů,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Boční světlovody je možné doplnit i LED světlem, které slouží jako přídavné osvětlení pro období, kdy nesvítí slunce, jako je noc, pozdní večer nebo brzké ráno. Zároveň světlovody umožňují také vypnutí světla v případě, kdy jej v interiéru chcete „vypnout“. Jedná se o elektronickou klapku uvnitř tubusu, kterou lze přívod denního světla jednoduše uzavřít.

„Po zkušenostech v Anglii, kde je instalace bočních světlovodů velmi oblíbená, jsme je začali nabízet i v Čechách. Lidé je vnímají bezpečněji, protože nevyžadují zásah do střechy. A častěji je tak instalujeme i v hotových interiérech. Navíc díky nim lze přivézt denní světlo nejen do rodinných domů, ale i do bytů,“ říká Jakub Brandalík .

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba