Dovolená na talíři: také cizrna chutná Blízkým východem

Studie ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

„Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem, a ten pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice, která vyrábí luštěninové směsi jako je právě cizrnový hummus. I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů.

Hummus je připravován z uvařené cizrny

Recept na hummusové variace od bloggerky Gábi

Ingredience na základní hummus

100 g směsi na cizrnový hummus Crispins

400 ml studené vody

2 lžíce tahini pasty

šťáva z 1 citronu

sůl, pepř

K servírování: čerstvý koriandr, sezamová semínka, olivový olej

Ingredience na avokádový hummus

200 g avokáda

lžičku mletého římského kmínu

2 stroužky česneku

sůl, pepř

K servírování: opražené piniové oříšky, olivový olej

Ingredience na hummus z pečených paprik

200 g červené papriky

lžičku sladké papriky

2 stroužky česneku

1/2 chilli papričky (pokud chcete pikantnější verzi, tak přidejte dle chuti)

sůl, pepř

K servírování: sušené plátky chilli papričky, olivový olej

Postup

Nejprve si připravíme základní recept na hummus. 100 g směsi na hummus od Crispins nasypeme do mixéru. Přidáme 400 ml studené vody. Poté přidáme tahini, šťávu z citronu, sůl a pepř. Vzniklý hummus rozdělíme na dvě porce.

Avokádový hummus - do mixéru dáme základní směs na hummus (viz výše). Přidáme oloupané avokádo, římský kmín, česnek, sůl a pepř. Na ozdobu použijeme opražené piniové oříšky a olivový olej.

Hummus z pečených paprik - Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Poté do ní vložíme červenou papriku a pečeme do změknutí. Následně papriku zbavíme slupky. Do mixéru dáme základní recept na hummus (viz výše). Přidáme pečenou papriku, sladkou papriku, česnek, chilli papričku, sůl a pepř dle chuti. Na ozdobu použijeme sušené plátky chilli papričky a olivový olej.

Podáváme s bezlepkovými teffovými extrudovanými tyčinkami Crispins, nebo čerstvou zeleninou.

 

 




Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend