V Karlovarském kraji vyhlásili nominované výrobky na ocenění Regionální potravina

Také Karlovarský kraj zná vítězné výrobky nominované na ocenění Regionální potravina. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se v tomto kraji letos ucházelo 69 výrobků od 16 producentů. Nejvyšší počet přihlášených výrobků byl v kategorii Alkoholické a nealkoholické výrobky.

Komise navrhla udělit ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2020 těmto produktům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Šunka Zvonilka nejvyšší jakosti

Roman Krčma, Karlovy Vary

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Luciferova klobása

Roman Krčma, Karlovy Vary

3. Sýry včetně tvarohu Měšec

STATEK BOR ZEOS, spol. s r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní bio kysanka

Ing. Jiří Kubernát, Děpoltovice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Moravský obrácený koláček

Antonín Baborovský, Dolní Rychnov

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek NEVYHLÁŠENO
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) RUDOHOR SCHLICK SVÁTEČNÍ LEŽÁK

Pivovar Rudohor s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Krušnohorník

Jitka Šimůnková, Krásno

9. Ostatní KYNUTÝ KNEDLÍK

PASTELÁKOVI, s.r.o.

„Vzhledem ke komplikované situaci způsobené onemocněním Covid-19 jsme rádi, že je o soutěž stále zájem z řad lokálních výrobců. Do klání o značku Regionální potravina Karlovarského kraje se zapojilo 16 producentů s celkem 69 výrobky. Nejvíce zastoupenou kategorií s počtem 23 vzorků byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Specifikou této sekce byla drtivá převaha piv z pěti místních minipivovarů“, uvedl krajský koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty
s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.


Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy