Ponorná čerpadla – neocenitelný pomocník na zahradě

Čerpadlo umí být praktickým pomocníkem.

Léto s sebou přináší nejen krásné horké dny, ale i sucho a s ním související potřebu pravidelně zavlažovat zahradu, a to zejména trávník a záhonky. Šikovným pomocníkem při zavlažování jsou ponorná čerpadla. Jak se vyznat v široké nabídce? Poradíme vám, na co je třeba myslet při výběru.

Nabídka čerpadel je opravdu široká. Prvním krokem ke správnému výběru je stanovení účelu jeho použití. Pokud hledáte čerpadlo, které bude sloužit k zavlažování zahrady a zároveň pomůže i s odčerpáním vody ze zatopeného sklepa, sáhněte po ponorných čerpadlech.

Základní dělení

Primárním úkolem ponorných čerpadel je zajistit efektivní a výkonný přívod vody pro všestranné využití. S pomocí těchto čerpadel můžete dešťovou vodu nebo vodu ze studny využívat nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Jednoduchou instalací zajistíte stabilní a spolehlivé zásobování.

Ponorná čerpadla se rozdělují na netlaková (přečerpávací) a tlaková. Netlaková ponorná čerpadla mají nižší dopravní výšku, ale jsou schopna přečerpat i velké množství tekutiny, včetně znečištěné či kalové vody. Tlaková ponorná čerpadla přečerpají vodu i z hluboké kopané studny a lze je zkombinovat s tlakovou nádrží. Jsou určena k čerpání čisté nebo jen mírně znečištěné vody.

Účel použití čerpadla

Pokud potřebujete odčerpat vodu ze zatopeného sklepa nebo odčerpat tekutiny s vyšší hustotou, zvolte kalové čerpadlo. „Kalová čerpadla se dají použít všude tam, kde potřebujete vyprázdnit nádrž, jezírko nebo sklep. Odčerpávají nečistoty a fekálie až do 5 mm, a mají tlak 0,4 až 2 bary. Jsou konstruovány tak, aby uměly odstranit i agresivnější tekutiny nebo tekutiny s nánosy. Nejsou však vhodné pro zalévání zahrady,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Jestliže hledáte pomocníka pro zavlažování zahrady, sáhněte po tlakových ponorných čerpadlech „Na zavlažování zahrady či skleníku jsou vhodná tlaková čerpadla, protože zajistí tlak potřebný k zavlažování větších ploch. Vodu odčerpají i z hluboké studny a jednoduchým napojením zavlažovacího počítače vyřešíte i starosti spojené s poléváním. Doporučit mohu čerpadla značky for_q, která nabízí kompletní sortiment zahradních, ponorných i kalových čerpadel, ale i domácí vodárny. Mezi produkty for_q najdete i široké možnosti pro automatizaci zavlažování vaší zahrady,“ vysvětluje David Benda.


 

Množství přečerpávané vody

Důležitým a často i rozhodujícím faktorem při výběru ponorného čerpadla je požadovaný objem čerpané vody. Pokud vyberete čerpadlo s nedostatečným výkonem, nebude schopno požadovaný objem vody přečerpat. Naopak při použití vysoce výkonných čerpadel na malých plochách se jejich spotřeba energie zbytečně zvýší a efektivita se tím pádem sníží. Také se zkrátí jejich životnost. V zásadě tedy platí pravidlo: čím větší plocha zavlažování, tím vyšší je potřebný výkon čerpadla.

Pokud máte nízký tlak nebo chcete využívat vodu ze studny i v domácnosti, sáhněte po domácích vodárnách. Ty mohou obsahovat expanzní nádobu, která je ideálním zdrojem vody pro domov a chalupu na mytí, sprchování, praní a splachování. Domácí vodárny, které mají čerpadlo s hydrokontrolu jsou také ideální k zalévání zahrad či napojení do zavlažovacího systému.

Jak na výběr čerpadla

Jak jsme již zmínili, při výběru ponorného čerpadla je nezbytné pochopit, pro jaké účely bude sloužit. Od toho se budou odvíjet i parametry zařízení. „Výběr správného a užitečného čerpadla je častokrát složitý. Výpočet potřebných minimálních parametrů závisí na množství čerpané vody, dopravní výšce, požadovaných funkcích (automatické nebo manuální ovládání) a také rozpočtu. Pokud si neumíte s výběrem čerpadla poradit sami, navštivte prodejny Hornbachu, kde vám odborníci pomohou vybrat správné čerpadlo, domácí vodárnu či závlahový systém,“ radí David Benda z Hornbachu.

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada