Trh s garantovaným nájmem se za dva roky zpětinásobil. Do roku 2025 dosáhne obratu 5 miliard korun

Jana Brožková, 12.8.2020

Na realitním trhu, konkrétně v segmentu nájemního bydlení, roste zájem o služby garantovaného nájemného. Ty cílí na majitele nemovitostí, kteří chtějí svůj byt či dům pronajímat. Získávají tak kompletní servis – od hledání podnájemníků přes zajištění smluvních podmínek až po údržbu či řešení konfliktů. Množství nemovitostí spadajících pod tyto služby se za poslední dva roky zvýšilo pětinásobně. Aktuálně je tak těchto nemovitostí zhruba tři a půl tisíce, na trhu jich je podle odhadů vhodných až 45 tisíc.

Služba garantovaného nájmu se v České republice objevila až v roce 2014, výrazněji se však na realitním trhu začala prosazovat v několika posledních letech. „Nejvýznamnější nárůst evidujeme od roku 2018. Objem celého trhu, tedy dle počtu bytů spadajících pod služby garantovaného nájemného, se od té doby zvětšil pětinásobně. Odhadem se tak aktuálně jedná o zhruba tři a půl tisíce bytů, kterými v rámci nájemného ročně proteče přes půl miliardy korun,“ uvádí Tomáš Suchomel, výkonný ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Potenciál má každý čtvrtý byt

Podle odhadů nabízí dlouhodobé nájemní bydlení přibližně 200 tisíc bytů, pro služby garantovaného nájmu je však vhodná jen necelá čtvrtina z nich. „Aby bylo možné garantovat majitelům nemovitostí kvalitní služby, musí to v první řadě umožňovat kvalita dané nemovitosti. Nejvíce záleží na jejím stavu, ale třeba i na lokalitě. Odhadujeme, že potenciál trhu pro tyto služby dosahuje zhruba 45 tisíc bytů napříč celou Českou republikou,“ vysvětluje Tomáš Suchomel. Objem nájemného z bytů využívajících garantované nájemné může podle něj v roce 2025 dosáhnout pěti miliard korun. Ani situace v koronakrizi totiž nenasvědčuje tomu, že by lidé o tento typ služeb ztratili zájem. „Standardně rosteme každý kvartál meziročně o dvacet procent. Ve druhém kvartálu, kdy došlo prakticky k vypnutí ekonomiky, růst sice zpomalil, ale i přesto činil deset procent. Potenciál na trhu je navíc obrovský,“ dodává Tomáš Suchomel.

Stěhování do levnějšího bude častější

Právě výjimečný stav a větší propouštění kvůli dopadům pandemie by se mělo koncem letošního a začátkem příštího roku promítnout do vyšší poptávky po levnějších nájmech. Vlastníkům nemovitostí tak přibude výrazně více starostí, ať už s hledáním vyhovujících podnájemníků, anebo s nutnými opravami. „Právě tyto starosti přebírá služba garantovaného nájmu. Výhodou je také placení nájmu majiteli nemovitosti i tehdy, kdy je neobsazená. Majitel se tak nepotýká s výpadkem příjmů. Garantujeme i to, že po ukončení podnájmu dostane nemovitost zpět ve stejném stavu, ve kterém nám ji svěřil,“ doplňuje Tomáš Suchomel.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba